AcasăȘTIRI EXTERNENucleara Gazprom. Germania, în criză de gaze. Giganții energetici cer ajutor de...

Nucleara Gazprom. Germania, în criză de gaze. Giganții energetici cer ajutor de la stat

Nucleara Gazprom. Germania, în criză de gaze. Giganții energetici cer ajutor de la stat / Foto: Uniper

Grupul energetic german Uniper, aflat într-o situație dificilă după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Europa, a declarat că se află în discuții pentru a primi un plan de salvare din partea guvernului.

„Uniper a început discuțiile cu guvernul german cu privire la posibile măsuri de stabilizare”, a precizat compania într-un comunicat emis miercuri seara. „Afacerile s-au deteriorat semnificativ din cauza (…) reducerii drastice a livrărilor de gaze din Rusia”, a declarat joi directorul general al grupului, Klaus-Dieter Maubach.

40% din volumele promise de Gazprom

Mai multe opțiuni sunt în discuție, cum ar fi „garanții” publice pentru împrumuturi, „participarea statului” sau „credite” directe de la banca de stat KfW, a declarat grupul.

Grupul și-a retras, de asemenea, previziunile de profit pentru anul în curs, refuzând să „ofere noi perspective”. Uniper este cel mai mare importator de gaze din Germania și unul dintre cei mai importanți de pe piața europeană. Compania suferă din cauza recentei scăderi cu 60% a livrărilor de gaze prin Nord Stream 1 către Germania din partea grupului rus Gazprom, care invocă o problemă tehnică.

Uniper primește în prezent „doar 40% din volumele de gaze promise prin contract” de la Gazprom, a confirmat miercuri compania.

Pentru a „garanta securitatea aprovizionării clienților săi”, Uniper spune că „achiziționează în prezent volume de substituție (de gaz) la prețuri semnificativ mai mari” decât de obicei, scrie France 24. Cu toate acestea, grupul spune că „nu poate încă să transfere aceste costuri suplimentare” și, prin urmare, suferă de „sarcini financiare semnificative”.

Mai ales că „durata și amploarea restricțiilor privind livrările de gaze rusești” au făcut ca perspectivele financiare ale companiei să fie „incerte”, necesitând sprijin din partea statului, a precizat Uniper.

Dependență de 35% de gazul rusesc

În aprilie, Berlinul a lansat un program de împrumuturi și garanții publice în valoare de peste 100 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile care suferă de pe urma efectelor războiului din Ucraina. Prima companie beneficiară a fost fosta filială germană a Gazprom, Gazprom Germania, care va primi o linie de credit de 9 până la 10 miliarde de euro.

Această companie, amenințată de faliment, dar esențială pentru aprovizionarea Germaniei, a fost naționalizată de Berlin la începutul lunii aprilie și redenumită Securing Energy for Europe. La începutul lunii iunie, Germania era dependentă în proporție de 35% de gazul rusesc pentru importurile sale, față de 55% înainte de războiul din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
771 afisari

9 COMENTARII

    • Europa a lins bocanci americanilor căi ajută ei cu gaze lichefiate, dar si ce costuri au astea! Oare băieți ăștia de la consiliul Europei care se cred deștepți, nu vad ca sau împușcat singuri in piceor cu sancțiunile lor catre Moscova ș iau ajuns la vorba lui Putin că America vor falimentul Europei ! Discutam la iarna că o să lingeti papuci moscovei să vă ajute de la faliment și sărăcie!

      • noi suntem sclavi ,Europa sclava americanilor , ce limbaj de pro-rus ai omule 🤦‍♂️! , pt tine era bun sa trăiești in comunism !!!!!!, fi tu in continuare sclavul lui Putin omuleee 🙏

  1. primul iures pe care-l vad e un conflict germano-olandez pe probleme de extragere a gazelor din marea nordului

    • Numai ca pe acolo nu mai prea sunt gaze. O dată demult, Romania era pe locul 4 in lume la extractia de gaze, apoi locul l-a luat Olanda. Si una si alta, sunt acum tari care figureaza la categoria si altii, in topul producatorilor de gaze, că ce sa vezi, acestea se mai si termina. Circul poate fi intre Germania si Norvegia, care inca mai are ceva rezerve in Marea Nordului, numai ca acolo conditiile metoe sunt tare aspre, dificile, ingreunand forajele si apoi extractia si transportul acestora spre tarile UE. Dar nici acolo rezervele nu sunt chiar asa de mari ca sa poata acoperii lipsa gazelor rusesti. Oricum am suci-o, invarti-o, ramane tot cum am mai vorbit, deocamdata numai gazele rusesti poate feri UE de frig la iarna si totodata functionarea eficienta si la capacitate a economiilor vestice, in conditii de competivitate si functionare sigura.

  2. Germania avea în 2011 – 13 centrale atomice ! La ideea babei sclerozate Șmecher ( după Fukushima din Japonia ) cu excepția a 3 din ele le-a închis pe toate cu excepția a 3 din ele ,care vor fi închise și alea până la sfârșitul anului ! Șmecher.s-a pupat in bot cu hanul Putinica că îi dă ăla gaze ieftine ! Iată acu unde s-a ajuns ! Franța de ex are 58 centrale nucleare atomice ! Cu toată presiunea lu Șmecher ,Franța a refuzat categoric să închidă vreuna !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger