AcasăȘTIRI EXTERNERusia reduce drastic gazul prin conducta Nord Stream 1. Europa, din nou...

Rusia reduce drastic gazul prin conducta Nord Stream 1. Europa, din nou amenințată

Rusia reduce drastic gazul prin conducta Nord Stream 1. Europa, din nou amenințată / Foto: Nord Stream

Compania rusă Gazprom a declarat marți că capacitatea de furnizare de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 a fost limitată la 40% din cauza unor lucrări de reparații întârziate, limitând livrările de gaz rusesc pe o altă rută importantă către Europa.

Gazprom nu mai exportă gaze spre vest prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa, după sancțiunile impuse de Rusia împotriva EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză. Fluxurile prin Yamal-Europa continuă spre est, din Germania spre Polonia.

Gazprom dă vina pe Germania

Separat, luna trecută, Ucraina a suspendat fluxurile de gaz rusesc prin unul dintre cele două puncte de tranzit către Europa, tăind o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina.

Gazprom a declarat marți că a limitat livrările prin conducta submarină Nord Stream 1 către Germania la până la 100 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi, în scădere de la 167 mcm, deoarece Siemens a întârziat să returneze echipamentele care fuseseră trimise pentru reparații, scrie Reuters.

„Din cauza întârzierii returnării unităților de comprimare a gazelor de la reparații de către Siemens și a defecțiunilor tehnice ale motoarelor, doar trei unități de comprimare a gazelor pot fi utilizate în prezent la stația de comprimare Portovaya”, a declarat Gazprom.

Din declarația Gazprom nu a reieșit imediat clar dacă Siemens AG a întârziat lucrările de reparații sau dacă este vorba de Siemens Energy, pe care compania germană a separat-o în urmă cu câțiva ani, păstrând o participație de 35%. Nici Siemens AG, nici Siemens Energy nu au răspuns imediat la solicitările Reuters pentru un comentariu.

Gazoductul Nord Stream 1 aprovizionează direct Germania din Rusia, via Marea Baltică. Conexiuni terestre conectează conducta cu sistemul european de transport al gazelor.

Lista țărilor europene care depind de gazul rusesc este mare, în frunte fiind țări ca Ungaria, Slovacia, Republica Moldova, Austria, Germania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Italia, Slovenia, Serbia, Letonia, Lituania.

author avatar
Tudor Borcea
434 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger