Cauta

România, în oala antisemitismului alături de Grecia, Ungaria și Polonia. Acuzatorii au umblat la Biblie

România, în oala antisemitismului alături de Grecia, Ungaria și Polonia. Acuzatorii au umblat la Biblie

Peste 30% dintre maghiari, greci și polonezi consideră că „evreii nu vor putea niciodată să se integreze pe deplin în societate”.

Grecia și țările din fostul bloc estic (în special Polonia, Ungaria, România) sunt țările europene în care prejudecățile antisemite sunt mai puternic exprimate, potrivit unei anchete făcute în 16 state și publicată, marți, 12 octombrie, la conferința anuală a Asociației Evreilor Europeni (EJA ).

Răstignirea și Iisus și „antisemitismul” românilor

Relațiile dintre Israel și România sunt apreciate ca excelente de statul evreu dar țara noastră este băgată în oala antisemită mai ales că, potrivit anchetei în cauză, unii români consideră că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor”. Dacă pe această bază se fabrică o acuzație gravă, se poate vedea antisemitism la tot pasul…

Potrivit acestui sondaj comandat de Action and protection league (APL), o organizație parteneră a EJA, mai mult de o treime dintre greci și polonezi (36%) și 30% dintre maghiari chestionați consideră că „evreii nu vor fi niciodată capabili să se integreze deplin în societate ”.

Credința într-o „rețea evreiască secretă care influențează afacerile politice și economice din lume” este împărtășită de 58% dintre greci, 39% dintre unguri și 34% dintre slovaci chestionați, dar și de 28% dintre francezi, potrivit acestui sondaj făcut în rândurile a 16.000 de persoane.

Aproximativ 39% dintre greci și 30% dintre români chestionați sunt de acord că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor”.

Ce înseamnă „sentimente destul de negative”?

Aproximativ 36% dintre greci, 27% dintre unguri și 23% dintre polonezi nutresc „sentimente destul de negative” față de evrei, o proporție crescând la 11% în Germania, 8% în Franța și scăzând la 3% în Suedia și Marea Britanie, și la 2% în Olanda.

Aceste trei țări din nordul Europei sunt, de asemenea, cele în care tendința de a relativiza Holocaustul este cea mai slabă, potrivit sondajului. În general, un sfert dintre cei chestionați sunt de acord că „politicile Israelului le permit să înțeleagă de ce unii îi detestă pe evrei”, scrie 20 Minutes.

Vestul, anti-Israel, Estul, anti-iudaism: când rabinii nuanțează

„Vedem în acest sondaj că în țările din Europa de Vest există mai mult un sentiment anti-Israel și în țările din Europa de Est există un antisemitism mai tradițional, un anti-iudaism”, a comentat rabinul Slomo Koves, fondatorul APL, observând totuși că ambele tendințe au fost puternice în Austria.

El a subliniat că acest sondaj s-a concentrat doar pe prejudecăți antisemite și că a fost, de asemenea, necesar să se ia în considerare numărul de incidente și atacuri antisemite, precum și percepția populației evreiești care trăiește în fiecare țară, pentru a nu avea o „imagine total eronată” a situației.

Primitoarea Grecie: ba e rea, ba nu e

„De exemplu, Grecia iese în evidență drept țara în care prejudecățile sunt cele mai prezente dar nu cred că Grecia este țara cea mai puțin sigură pentru evrei”, a spus el într-o conferință de presă. „Rezultatele îngrijorătoare ale anchetei arată că antisemitismul este adânc înrădăcinat în Europa”, a declarat rabinul Menachem Margolin, președintele EJA, ai cărui lideri se întâlnesc miercuri cu parlamentari, diplomați și șefi ai instituțiilor europene.

Sondajul a fost realizat de institutul Ipsos în decembrie 2019 și ianuarie 2020 în Germania, Austria, Belgia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Ultimele stiri

  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Play-and-OUT! Dinamo mai bagă o fisă
  • „Gollum”, de la NATO la Cotroceni
  • Dumitru Sechelariu candidează din nou la Primăria Bacăului. Problemă: fostul edil a murit în urmă cu 11 ani! Gafă mare în Moldova
  • Isterie totală. Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiți să dezechilibreze rețelele
  • Produsul pe care Mega Image l-a retras de la vânzare deoarece conţine pesticide! Cum vă primiţi banii înapoi
  • Veşti foarte bune pentru fermieri. Autorităţile le-au mai „relaxat” obligaţiile. Sprijin financiar suplimentar
  • Exit mobile version