AcasăȘTIRI EXTERNEAvalanșă de fraude științifice raportate în Suedia

Avalanșă de fraude științifice raportate în Suedia

Avalanșă de fraude științifice raportate în Suedia

Consiliul suedez de evaluare a malversațiunilor în domeniul cercetării a fost surprins să primească atât de multe rapoarte.

În Suedia, 46 de rapoarte de fraudă științifică au fost înregistrate de către acest Consiliu (NPOF), înființat la 1 ianuarie 2020.

„Este de trei ori mai mult decât se așteptau”

Patru cercetători au fost vizați, afirmă sursa citată care evidențiază cazul unui imunolog de la Institutul Karolinska, unul dintre cele mai renumite centre de cercetare medicală din lume, care a manipulat cu bună știință imagini în favoarea ipotezei sale.

„Este de trei ori mai mult decât se așteptau”, potrivit cotidianului elvețian Le Temps.

Reputația prestigiosului institut este deja pătată de afacerea Paolo Macchiarini, un specialist italian în chirurgie toracică care a lucrat pentru Karolinska și care a fost acuzat de omucideri agravate legate de cercetări științifice frauduloase.

Macchiarini și-a falsificat CV-ul, a efectuat transplanturi la pacienți fără a solicita autorizație de la comitetele de etică științifică, care sunt esențiale pentru realizarea protocoalelor experimentale pe oameni. Printre operațiile sale traheale experimentale, șapte dintre cei opt pacienți operați oficial au murit.

Plagiatul și falsificarea, cele mai semnalate

„Pentru o țară mică precum Suedia, cu zece milioane de locuitori, este mult”, a afirmat Peter Allebeck, membru al NPOF și cercetător în sănătate publică la Institutul Karolinska, scrie Le Point.

Potrivit Consiliului, cele mai semnalate fraude sunt plagiatul și falsificarea. Pe de altă parte, Suedia este una din primele țări care a creat o instituție dedicată fraudelor științifice. Organism care în alte țări, spre exemplu Franța, nu există.

Presa elvețiană s-a întrebat dacă nu poate fi înființat un sistem echivalent în țara cantoanelor. Matthias Egger, președintele consiliului de cercetare al Fundației Naționale Elvețiene pentru Științe, răspunde că „o autoritate legală ar fi dificil de înființat într-o țară federală”.

Dar a dat asigurări că va reflecta împreună cu partenerii fondului la crearea unei comisii care să-și aducă competențele „pentru cazurile în care universitățile sunt în dificultate”.

„Exemplul suedez arată că acest eșalon suplimentar poate fi util”, estimează Journal de Geneve. Chiar esențial: în fața fraudei științifice, universitățile și institutele de cercetare se găsesc în poziția de a fi judecători și părți, ceea ce cu greu poate reuni obiectivitatea și transparența.

author avatar
Tudor Borcea
670 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger