AcasăSOCIALRomânia conduce topul scumpirilor din Europa la electricitate. Un nou RECORD al...

România conduce topul scumpirilor din Europa la electricitate. Un nou RECORD al prețurilor

electricitateRomânia conduce topul scumpirilor din Europa la electricitate. Un nou RECORD al prețurilor

România are cel mai scump preț la electricitate din Europa. Luni, 11 octombrie, s-a înregistrat un nou record la prețul electricității: 1.155,63 lei/MWh, echivalentul a 233,6 euro euro/MWh.

Duminică atingea un nou record, de 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh, potrivit Profit.ro. Noile cifre doboară recordul stabilit anterior, pe 4 octombrie, când prețul electricității a atins suma de 957,8 lei/MWh.

România are cele mai scumpe prețuri la energia electrică

În clasamentul european, România prevede cele mai scumpe prețuri la energia electrică. Prețurile menționate nu sunt plătite de către fiecare consumator casnic, ci la acestea se tranzacționează energia pe bursele de profil de unde cumpără furnizorii care vând către populație și firme. La prețul final se adaugă tarifele de transport și distribuție, precum și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Următoarele țări în clasament sunt:

Ungaria – 228,26 euro/MWh;
Italia – 218,54 euro/MWh;
Grecia – 205,08 euro/MWh;
Bulgaria – 203,67 euro/MWh.

Alte state europene, dar care nu fac parte din UE, sunt la rândul lor în top: Serbia (209,36 euro/MWh) și Elveția (208,66 euro/MWh). Cele mai mici prețuri se găsesc în Polonia (123,06 euro/MWh), Germania (167,43 euro/MWh), Cehia (169,78 euro/MWh), Austria (185,99 euro/MWh) și Franța (188,47 euro/MWh).

Producția de energie regenerabilă, scăzută

Polonia se bazează în special pe cărbune pentru producția de energie, Germania susține masiv energia regenerabilă, în vreme ce Franța și Cehia folosesc preponderent energia nucleară.

Producția de energie regenerabilă a fost una scăzută, de aproximativ 500 MW (dintr-o capacitate totală instalată de 3.000 MW) în cazul energiei eoliene, și de aproximativ 200 MW (cu un maxim de 315 MW, dintr-o capacitate instalată totală de aproximativ 1.400 MW) în cazul energiei solare, potrivit Profit.ro. Ponderea totală a producției regenerabile a fost de puțin peste 10%, greul ducându-l producția de energie hidro (aproximativ 30%), nuclee și hidrocarburi (câte 21%) și cărbune (15-17%).

author avatar
Andreea Vlad
484 afisari

4 COMENTARII

  1. De ce sa dezvoltam noi niste capacitati de productie de energie, cand avem la dispozitie (inca din Evul Mediu), BIRUL. Daca poporul roman n-a miscat in front decat foarte rar pe tema in cauza, atunci, de ce am face ceva complicat, cand putem mari taxele(birul) fara mult efort. Pu–-mea va tacea si va plati. Rationament de CIOCOI, de fanariot.

  2. Si ue ce zice ca saracii care mixt energetic propriu a ajuns aici datorita lor ca ai nostrii au dat lor clickul care ne repartizeaza pretul cum vor ei?? Sunt satui pe pielea saracilor????

  3. Guvernul vanzator al Romaniei, executa orbeste, ordinele din afara, de la Unchiul Sam, de la Mamicutza, de la Macrou

  4. MINISTRUL TRADATOR DE TARA VIRGIL POPESCU CIND VA FI ANCHETAT DE DNA SI APOI ĂE LA RAHOVA?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger