AcasăAfaceriDe ce electricitatea Europei este atât de scumpă?

De ce electricitatea Europei este atât de scumpă?

Prețurile energiei electrice depășesc record după record în toată Europa, oamenii sunt loviți cu  facturi mari, politicienii se agită, iar analiștii avertizează că urmează “teste de stres suplimentare”.

Cifrele sunt șocante: în Spania și Portugalia, prețurile medii ale energiei angro sunt de aproximativ trei ori mai mari decât acum jumătate de an, la 175 euro pe megawatt-oră. În Marea Britanie, au atins 183,84 euro – acum cea mai scumpă factură din Europa.

Guvernul Spaniei a dezvăluit săptămâna trecută un „plan de șoc” pentru reducerea impozitelor pe facturile de energie electrică și recuperarea fondurilor de la utilități pentru a proteja cumpărătorii cu amănuntul. Franța încearcă să protejeze consumatorii mai săraci.

Secretarul afacerilor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, le-a spus oamenilor să nu „intre în panică”, promițând că guvernul va evita o criză. Grecia și Italia au propriile lor planuri de urgență.

Gazul scump, principalul vinovat

Răspunsul scurt cu privire la motivele pentru care prețurile la energie sunt atât de ridicate se bazează pe prețurile crescânde ale gazelor naturale, utilizate în toată Europa pentru a genera un procent cheie de energie electrică.

Gazul este o parte crucială a multor mixuri energetice ale continentului. Această dependență este o mare problemă în majoritatea țărilor, deoarece prețurile sunt în creștere.  Pentru hub-ul olandez TTF, au fost marți de 74,15 euro pe megawatt-oră, de patru ori mai mari decât în ​​martie.

Rezervele de gaze din Europa – utilizate pentru stocarea aprovizionării pentru iarnă – sunt  mult mai mici decât de obicei.

Agenția Internațională de Energie(AIE) tocmai a cerut Rusiei să-și sporească exporturile de gaze pentru a ajuta la criză, notează Politico. De asemenea, Europa concurează cu Asia pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, și mai scumpe, ceea ce înseamnă că nu există prea multă capacitate de rezervă.

Sursele regenerabile de energie nu pot umple golul

În 2020, sursele regenerabile au generat 38%  din energia electrică a blocului, depășind combustibilii fosili pentru a deveni prima sursă de energie din Europa.

Dar energia eoliană și solară  nu fac față  pentru a reprezenta 100% din cerere pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai favorabile condiții climatice.

În țări precum Spania și Germania, care au stabilit obiective naționale de lichidare a  centralelor nucleare existente, crește decalajul dintre cererea consumatorilor și furnizarea de energie electrică  din surse regenerabile.

O problemă de proiectare a pieței

Țările UE comercializează energie electrică pe piețele angro, pentru  a acoperi cererea pentru fiecare oră a zilei următoare.

Piețele urmează un model marginal, ceea ce înseamnă că prețul final al energiei electrice pentru ziua următoare este legat de prețul celui mai scump combustibil necesar pentru a satisface cererea proiectată.

Dacă 100% din cerere poate fi satisfăcută cu energie eoliană, solară și nucleară, care au costuri de producție foarte mici, prețul energiei poate fi chiar negativ – acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului 2020, când cererea de energie electrică era scăzută și producția de energie regenerabilă a fost mare.

Dar când cererea așteptată depășește oferta care poate fi generată de energie curată, combustibilii fosili costisitori trebuie folosiți pentru a o satisface, iar prețul energiei este legat de această valoare. De aceea, creșterea costurilor gazelor naturale este o veste proastă pentru prețurile energiei electrice.

Ce se va întâmpla în continuare?

Odată cu apropierea iernii, perspectivele nu sunt bune pentru orice sfârșit rapid al creșterii prețurilor.

„În viitor, piața europeană a gazului ar putea face față testelor de stres suplimentare din cauza întreruperilor neplanificate și a perioadelor de frig puternic, mai ales dacă acestea apar târziu în timpul iernii”, a precizat AIE.

Marea întrebare este dacă creșterile actuale ale prețurilor sunt un fenomen temporar legat de o serie de evenimente unice sau semne ale unei probleme mai profunde pe măsură ce UE suferă o transformare a pieței energiei spre emisii reduse și capacități regenerabile. Și mai ales dacă nu le poate asigura.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
577 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger