AcasăDIVERSEExplozia prețurilor la gaz și electricitate: Europa, confruntată cu un șoc energetic

Explozia prețurilor la gaz și electricitate: Europa, confruntată cu un șoc energetic

După ce blocările l-au forțat pe Basel Hamzeh să-și închidă luni de zile cafeneaua Frau Honig într-un cartier modern al Berlinului, patronul de 53 de ani se confruntă acum cu o nouă criză: facturile mari la energie – și nu are altă opțiune decât să ridice prețurile produselor. O situație întâlnită pe tot cuprinsul Europei și nu numai.

Costul gazelor naturale și al energiei electrice a crescut în toată Europa, atingând recorduri în unele țări, pe măsură ce afacerile se redeschid și lucrătorii se întorc la birou. În Germania, cea mai mare economie a UE, prețurile cu ridicata ale energiei electrice au crescut cu peste 60% în acest an.

Aceste  prețuri cresc în întreaga lume, pe măsură ce economia globală iese din pandemie, alimentând îngrijorările cu privire la inflație, notează Bloomberg.

În Europa, planurile de decarbonizare a economiei joacă, de asemenea, un rol, deoarece companiile de utilități plătesc prețuri aproape record pentru a cumpăra permisele de poluare de care au nevoie pentru a continua să producă energie din combustibili fosili.

Adăugați la aceasta lipsa de gaze naturale și rezultatul este supraîncărcarea prețurilor la electricitate, o factură pe care consumatorii vor trebui să o plătească în cele din urmă.

Spania a fost deja nevoită să reducă impozitele pe energie, deoarece prețurile din acest sector au crescut la un nivel record, iar Marea Britanie este de așteptat să permită utilităților să crească facturile a doua oară în acest an, o mișcare care va fi anunțată astăzi și afectează 15 milioane de persoane.

“Vom vedea proteste pe străzi”

Costurile mai mari reprezintă o durere de cap pentru politicieni, cu mai puțin de 100 de zile înainte ca liderii mondiali să se întâlnească în Scoția pentru a stabili o cale către zero emisii.
Guvernele se tem de  reacția cetățenilor, în timp ce facturile mai mari de utilități cresc rezistența alegătorilor la plata pentru tranziția energetică.

“Vom vedea proteste pe străzile orașelor europene. Vom vedea veste galbene pe străzi.Politicienii nu vor fi realeși dacă scufundă atât de mulți oameni în sărăcie energetică.Acesta va fi un apel de trezire pentru guverne”, spune Thierry Bros, profesor de energie la Institutul de Studii Politice din Paris.

Scumpirile vor continua

Costurile ridicate ale energiei vor continua. Rusia livrează mai puțin gaz către Europa, iar Asia colectează încărcături de gaze naturale lichefiate, ceea ce face mai dificilă reumplerea locurilor de depozitare epuizate după iarnă.

Prețurile de referință ale gazelor europene au atins deja un record și toate acestea alimentează costul energiei electrice.

Inflația a crescut în Europa, pe măsură ce economiile revin și prețurile mărfurilor cresc. Costurile pentru consumatorii din zona euro au crescut cu 2,2% în iulie, cea mai mare rată din octombrie 2018.

Costisitoarea decarbonizare

În timp ce Europa are cele mai ambițioase planuri de decarbonizare din lume, dezvăluind propuneri luna trecută de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990, unele țări au început să se oprească la anumite părți ale agendei.

Franța face lobby în culise pentru a diminua sau întârzia noua piață propusă a carbonului pentru încălzire și transport rutier.

Mai multe state, inclusiv Țările de Jos și Ungaria, sunt, de asemenea, îngrijorate de impactul  social al acestor planuri, potrivit diplomaților Uniunii Europene.

În Marea Britanie, există întrebări cu privire la costul întâlnirii cu zero emisii.

Încă nu este clar cum intenționează guvernul să îndeplinească obiectivele, inclusiv să convingă 600.000 de oameni pe an să-și scoată cazanele pe gaz și să le înlocuiască cu instalații  de căldură scumpe.

„Practic, generația noastră suportă costurile tranziției energetice”, a comentat Jonathan Stern, un cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger