AcasăȘTIRI EXTERNE„Bază marțiană” în deșertul Israelului

„Bază marțiană” în deșertul Israelului

Într-un crater adânc de 500 de metri pierdut în întinderea deșertului Negev,  niște astronauții echipați cu costumele lor sofisticate par descinși dintr-un film SF. Dar au o misiune la zi: simulează condițiile de viață pe planeta Marte în sudul Israelului.

În acest cadru unic din  Makhtesh Ramon, cel mai mare crater de eroziune din lume care se întinde pe o lungime de peste 40 km, Forumul Spațial Austriac (OeWF) a înființat o „bază marțiană”, în parteneriat cu agenția spațială israeliană, ca parte din misiunea lor Amadee-20, planificată inițial pentru anul trecut, dar amânată pentru un an din cauza pandemiei Covid-19.

Craterul, deșertul pietros și nuanțele portocalii ale orizontului se apropie de peisajul marțian, mai puțin gravitația și frigul. „Aici avem temperaturi de 25-30 de grade, pe Marte sunt minus 60 de grade Celsius și atmosfera este irespirabilă”, explică austriacul Gernot Grömer, care supraveghează misiunea.

Până la sfârșitul lunii octombrie, șase „astronauți analogi” – o expresie utilizată pentru a descrie experții care reproduc pe Pământ condițiile unei misiuni îndelungate în spațiu – din Portugalia, Spania, Germania, Olanda, Austria și Israel, va trăi separat de lume în această „stație marțiană”.

Și nu pot ieși din ea decât într-un costum spațial, ca și cum ar fi pe planeta roșie. „Este un vis împlinit”, spune Alon Tenzer, astronaut israelian în vârstă de 36 de ani. „Este o misiune pregătită de câțiva ani, sunt foarte fericit că sunt aici”, a declarat el pentru AFP.

Forumul spațial austriac, o organizație privată care reunește specialiști în industria aerospațială, a  organizat deja 12 experimente similare în întreaga lume, dintre care ultima, Amadee-18, în Sultanatul din Oman acum trei ani. De data aceasta, a făcut echipă cu centrul de cercetare israelian D-MARS, pentru a construi o bază alimentată cu energie solară în formă de poligon.

În interior, confortul este spartan, cu o bucătărie mică și paturi supraetajate, deoarece majoritatea spațiului este rezervat experimentelor științifice. Rezultatele lor s-ar putea dovedi într-o zi a fi esențiale, întrucât agenția spațială americană NASA planifică o primă misiune pe Marte în anii 2030.

Pe lângă echipamentele și tehnologiile de testare, Amadee-20 vizează și studierea comportamentului uman și, în special impactul izolării asupra astronauților.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger