AcasăȘTIRI EXTERNEÎn Ungaria, Papa Francisc a cerut „stingerea fitilului antisemitismului”. Presa pro-Orban îl...

În Ungaria, Papa Francisc a cerut „stingerea fitilului antisemitismului”. Presa pro-Orban îl face „imbecil”

În Ungaria, Papa Francisc a cerut „stingerea fitilului antisemitismului”. Presa pro-Orban îl face „imbecil”/Foto: Vatican News/Facebook/ Orban Viktor

La Budapesta, Papa le-a cerut maghiarilor să fie „deschiși” pentru toată lumea, într-o aluzie voalată la politica anti-imigranți a premierului Viktor Orban.

„Dorința mea este să fiți astfel: ancorați și deschiși, înrădăcinați și respectuoși”, a rostit suveranul pontif.

Isten éltessen!

Papa Francisc a sosit la Budapesta duminică, 12 septembrie, la ora locală 7.45. După întâlniri cu președintele țării, Janos Ader, și cu premierul Viktor Orban, papa a avut o întâlnire cu episcopii maghiari și, succesiv, cu membrii Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Ungaria și cu reprezentanții Comunității Ebraice.

Punctul culminant al vizitei la Budapesta l-a constituit liturghia de încheiere a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional desfășurat în capitala ungară în zilele 5-12 septembrie, informează Vatican News.

În fața a aproximativ 75.000 de oameni, inclusiv a primului ministru, de origini calviniste, dar a căror soție este catolică, Francisc a declarat din papamobil în fața mulțimii care-l aclama: „Crucea, plantată în pământ, pe lângă îndemnul de a ne înrădăcina bine, își înalță și își întinde brațele către toți: îndeamnă la a păstra cu statornicie rădăcinile, dar fără împietrire; la a se alimenta din izvoare, deschizându-ne la cei însetați ai timpului nostru. Urarea mea este să fiți astfel: întemeiați și deschiși, înrădăcinați și respectuoși. Isten éltessen!” (Felicitări!)

Subiecte care supără

Primirea refugiaților de toate religiile, bătând la ușile țărilor mai bogate, care fug de războaie sau de sărăcie, a făcut obiectul unor apeluri neîncetate din partea suveranului pontif, ceea ce i-a adus uneori neînțelegere în rândul catolicilor, scrie Le Monde.

Înainte de această Liturghie, Papa s-a întâlnit cu Viktor Orban. Întrevederea, care a durat aproximativ patruzeci de minute, a fost descrisă drept „cordială” de către Vatican. În imaginile difuzate de postul oficial al Vaticanului, Suveranul Pontif apărea zâmbind, în timp ce Orban părea ceva mai rezervat.

A fost prezent și președintele, Janos Ader, plasat vizavi de Papă într-o sală imensă a Muzeului de Arte Frumoase, precum și doi dintre cei mai înalți oficiali ai Curiei Romane. Printre temele menționate, „protecția mediului și a familiei”, a precizat Vaticanul. Sfântul Scaun nu a oferit informații cu privire la discuțiile dintre papa și Orban, desi subiecte clivante între cei doi- migranții, musulmanii, toleranța față de LGBT- sunt binecunoscute.

Orban: „I-am cerut Papei să nu-i lase pe creștinii din Ungaria să piară”

„I-am cerut Papei să nu-i lase pe creștinii din Ungaria să piară” , a scris Orban pe contul său de Facebook, unde a postat și o fotografie în care-i strange mâna liderului catolicilor, al cărei număr este de 1,3 miliarde.

În schimb, cu puțin timp înainte de vizita sa, mass-media pro-Orban nu a fost deloc amabilă cu papa, mergând până acolo încât să-l numească „imbecil” și să-și bată joc de vizita sa de șapte ore în Ungaria, în timp ce pontiful își dedică trei zile vizitei sale în Slovacia, în perioada 13-15 septembrie. „Vrea să umilească Ungaria”, a spus în special un comentator de televiziune, scrie Ouest-France.

Papa s-a întâlnit și cu episcopii, apoi cu reprezentanții diferitelor confesiuni creștine și cu comunitatea evreiască, cea mai mare din Europa Centrală, cu aproximativ 100.000 de membri, conform estimărilor.

Cu această ocazie, el s-a referit la „amenințarea antisemitismului care încă circulă în Europa și în alte părți” , considerând că este „un fitil care trebuie stins”. „Cel mai bun mod de a-l dezactiva este să lucrăm împreună într-un mod pozitiv, este să promovăm fraternitatea”, a adăugat papa, un mare apărător al dialogului interreligios.

„Nu mai am 15 ani”

Cea de-a 34-a călătorie internațională a Papei Francisc, în vârstă de 84 de ani, vine la aproximativ două luni după o operație la colon, care a necesitat anestezie generală și zece zile de recuperare în spital. El și-a cerut scuze pentru că a rămas așezat în timpul întâlnirii sale cu comunitățile religioase. Dar „nu mai am 15 ani ”, a glumit el.

La ora locală 14.30, pe aeroportul internațional din Budapesta, a avut loc ceremonia simplă de plecare. După o călătorie cu avionul de aproximativ 50 de minute, papa a ajuns la Bratislava unde începe a doua etapă a celei de-a 34-a călătorii apostolice a pontificatului.

Prima zi a papei Francisc în Slovacia s-a încheiat cu întâlnirea la sediul nunțiaturii apostolice din Bratislava, cu membrii Ordinului Iezuit din această țară.

Întâlnirile stabilite în agenda de luni, 13 septembrie, se desfășoară la Bratislava și încep cu vizita de curtoazie la președintele Republicii. La Palatul Prezidențial, pontiful prezintă un discurs la întâlnirea cu autoritățile și reprezentanții societății civile.

Succesiv, papa merge la catedrala „Sf. Martin” pentru întâlnirea cu episcopii și alți membri ai Bisericii catolice. Vizita la „Centrul Betleem” și întâlnirea cu Comunitatea ebraică ocupă agenda de după-amiază, urmând ca în curul serii papa Francisc să primească, la nunțiatura apostolică, vizitele președintelui Parlamentului și primului ministru.

author avatar
Tudor Borcea
491 afisari

6 COMENTARII

  1. acest politruc care a lasart de iz beliste pe crestini mai ales aia fin occident care sunt asa cum sunt face toate relele in Europa . e ptofund nociv si mincinos si care denatureaza credinta crestina!!!!!!!

  2. Acest papa sustine homosexualii, imigratia si pe satana!!! Acest boschetar apartine rotschilzilor si rockefelerilor fiind un gainar de joasa speta!

  3. Bai Bergoglio, bai nazistule imputit, o sa te cam ia drakul cat de curand, la propriu !! Nu ai tu nici o treaba cu Dumnezeu si cu din astea, tu esti numai unealta satanei si a elitei globaliste pe Pamant, tot in Iad o sa ajungi, o stii si tu, dar e clar ca nu te mai intereseaza acest lucru, din moment ce esti cu creierul total prajit, si ai ajuns si ramolit, bai boschetarule bogat !! 🙂 Oamenii se trezesc la realitate, toti stiu ca ceea ce urmeaza o sa fie cel mai frumos macel din istoria celor 7 miliarde de maimute de pea aceasta planeta, dupa aceea majoritatea problemelor se vor fi deja rezolvat de la sine, o sa mai ramana numai palcuri de supravietuitori pe ici-colo, care se vor evita reciproc, fiindca in aceea noua lume plina cu primejdii la fiecare pas, chiar si o simpla zgarietura poate si va fi fatala, fiindca nu va mai exista nici un asa-zis sistem sanitar, bai batran tampit si oligofren de la Vatican !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger