AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie. De sărbători, Moș Crăciun rămâne în pana prostului. Șoferii străini...

Marea Britanie. De sărbători, Moș Crăciun rămâne în pana prostului. Șoferii străini dau cu flit Londrei

Marea Britanie. De sărbători, Moș Crăciun rămâne în pana prostului. Șoferii străini dau cu flit Londrei

Într-o Mare Britanie lovită de criză și penurii, premierul Boris Johnson va promite, miercuri, 6 octombrie, la congresul Partidului Conservator, o economie post-Brexit premium, bazată pe „salarii mari” și „înaltă calificare”.

Marea Britanie va întoarce spatele unui „vechi sistem stricat” bazat pe „salarii mici, creștere redusă, competențe scăzute și productivitate scăzută, toate făcute posibile și facilitate de imigrația necontrolată”, se arată într-un extras al discursului ce urmează să-l rostească „BoJo” în fața conservatorilor.

După Brexit, frexit în prag de sărbători

Numai că, „înalta calificare” se deplasează tot cu benzină – a cărei penurie, din lipsă de mână de lucru fără „înaltă calificare” – îi afectează pe locuitorii uneia din cele mai bogate națiuni din lume. Așa că Johnson și-a călcat pe Brexit și a acordat 10.500 de vize de muncă pentru trei luni străinilor, ca să nu rămână, în prag de sărbători, britanicii în pana prostului.

Chiar și așa, din cele 5.000 de vize propuse pentru șoferi, din care 300 pentru șoferii de camioane-cisternă, guvernul britanic nu a primit decât un pumn de cereri: 127, a afirmat, marți, 5 octombrie, „brexiterul”-șef, scrie Le Parisien. Fals, nu sunt 127, ci doar 27, potrivit unei cifre dată initial de cotidianul The Times și apoi confirmată de guvern. Mai puțin de 10% din cele 300 de vize temporare oferite de Londra șoferilor europeni.

Guvernul și Johnson s-au grăbit să dea vina pentru acest eșec pe „problema globală a penuriilor”, care a afectat și alte țări. Nu este clar în ce țări UE a văzut Johnson bătaie pe benzină și militari pe post de șoferi de aprovizionare a pompelor. Marți, cea mai gravă situație se înregistra la Londra și în sud-estul țării, unde 15% din stații nu aveau carburanți.

Problema vizelor de scurtă durată

Puținele cereri înregistrate sunt legate de „vizele de scurtă durată” oferite de guvern, potrivit directorului Road Haulage Association, Rod Mckenzie. „Oamenii nu vor să vină decât dacă este o ofertă cu adevărat atractivă”, a explicat el în The Times, „Nu renunți la un loc de muncă bine plătit pentru un loc de muncă -e drept, mai bine plătit – dacă durează doar câteva luni”.

Opoziția laburistă, prin vocea președintelui Anneliese Dodds, l-a acuzat pe Johnson că „nu vede criza care îl privește în față”.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

1 COMENTARIU

  1. Anglia daca o tine tot asa s-ar putea sa traiasca mai rau ca in anii 50 cand nu gaseai nimic de mancare. Brexit le trebuia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger