AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria denunță „șantajul” UE. „Ne putem lipsi de fonduri europene de 7,2...

Ungaria denunță „șantajul” UE. „Ne putem lipsi de fonduri europene de 7,2 miliarde de euro”

Ungaria denunță „șantajul” UE. „Ne putem lipsi de fonduri europene de 7,2 miliarde de euro”

Denunțând un presupus „șantaj” din partea Comisiei Europene, guvernul maghiar a declarat marți, 28 septembrie, că este gata să renunțe la fondurile europene din planul de redresare.

„Avem destui bani” și fără UE

Executivul de la Budapesta a estimat ca „inaccceptabil” ceea ce consideră a fi un şantaj din partea Comisiei Europene care condiționează respectarea de către Ungaria a statului de drept de validarea planului de relansare economică.

Ungaria s-a declarat gata să renunțe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către executivul european.

„Da, o putem face fără fonduri europene, avem destui bani pentru a începe proiectele de relansare”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unui interviu acordat AFP la Strasbourg, Franța.

Examinarea planului de redresare maghiar, transmis Comisiei Europene la 12 mai, dar care se confruntă cu dezacorduri de luni de zile cu privire la respectarea statului de drept de către Ungaria, a fost prelungită până la 30 septembrie de către executivul european, care indică în special o luptă insuficientă împotriva corupția și lipsa de independență a sistemului judiciar.

Peter Szijjarto nu se așteaptă să aibă lumină verde de la Bruxelles până joi. Potrivit acestuia, dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu, ci blocajul este legat de adoptarea, în iunie, a unei legi maghiare acuzate că atinge drepturile persoanelor LGBT +, pe care guvernul lui Viktor Orban o prezintă ca fiind un instrument pentru protecția copiilor.

Folosirea fondurilor europene ca mijloc de șantaj pentru a împinge schimbările politice este inacceptabilă , a insistat Peter Szijjarto.

7,2 miliarde de euro sunt în joc

Indiferent dacă Comisia decide să prelungească din nou termenul pentru examinarea planului de investiții și reforme din Ungaria, care permite Budapestei să solicite 7,2 miliarde de euro subvenții UE, „nu cred că are nici o semnificație”, a spus șeful diplomației maghiare, care a insistat că Budapesta nu va face nici un compromis.

Ministrul a evidențiat recenta îmbunătățire a ratingului datoriei Ungariei de către Moody’s și cererea uriașă pentru obligațiunile pe termen lung ale țării. Luni, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că nu poate spune în avans „dacă ne îndreptăm spre un acord sau nu”, scrie Ouest-France.

Până în noiembrie, Ungaria deține președinția rotativă semestrială a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, organizația paneuropeană pentru apărarea democrației cu sediul la Strasbourg, însărcinată cu protecția minorităților naționale, protecția familiilor și dialogul interreligios.

author avatar
Tudor Borcea
581 afisari

2 COMENTARII

  1. Deci noi ca un curvete facem tot ce ne cere Germania? Nu cumva am devenit animale?

  2. De unde au ungurii atatia bani ca-si pot permite „luxuri” ??? Nu cumva sant mai destepti decat papagalii nostri si stiu sa faca bani din orice, nu sa-i cerseasca sau sa-i imprumute ??? Daca am dreptate, mai ca-mi vine sa votez UDMR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger