AcasăȘTIRI EXTERNEGrecia inaugurează prima tabără „închisă” pentru migranți, pe insula Samos

Grecia inaugurează prima tabără „închisă” pentru migranți, pe insula Samos

Grecia inaugurează prima tabără „închisă” pentru migranți, pe insula Samos

Sârmă ghimpată, scanere cu raze X și uși magnetice: pe insula greacă Samos, noua tabără „închisă” pentru migranți, prima dintr-o „nouă generație” inaugurată sâmbătă, 18 septembrie, arată la prima vedere ca o închisoare izolată, aflată la un sfert de oră distanță cu mașina de orașul principal. 

Pe un teren de peste 12.000 m2 mărginit de o linie dublă de sârmă ghimpată, peste 300 de solicitanți de azil vor fi transferați acolo, de luni, din suburbiile din Vathy, unde până acum se îngrămădiseră până la porțile orașului.

„Un mesaj pentru toate insulele grecești”

„Din Samos, trimitem un mesaj către toate insulele: imaginile (taberelor insalubre) din Moria (în Lesbos) sau Vathy sunt acum trecut”, a declarat ministrul grec al Migrației, Notis Mitarachi, la ceremonia inaugural a taberei, încă goală.

Repartizați în mai multe „cartiere”, solicitanții de azil vor avea acces la zone de luat masa, sporturi și jocuri, precum și bucătării comune. Sunt aici containere cu câte cinci paturi și un dulap, fiecare ducând la toalete turcești și dușuri comune, a descoperit o echipă AFP.

A costat 43 de milioane de euro

Noua tabără, criticată în prealabil de multe ONG-uri, a costat 43 de milioane de euro, potrivit Ministerului Migrației.

În cadrul acesteia, a fost planificat un centru de retenție pentru migranții cărora li s-a refuzat azilul și condamnați să fie returnați în Turcia.

Același lucru este valabil și pe Insula Leros, unde o astfel de tabără ar trebui finalizată luna viitoare și pe Insula Kos, imediat după.

La Lesbos, unde tabăra Moria a fost redusă la cenușă anul trecut, lucrările nu au început încă și nu se așteaptă să fie finalizate până în toamna anului 2022, potrivit unei surse guvernamentale.

Un centru de recepție „de nouă generație”

Comisia Europeană a promis 276 de milioane de euro pentru finanțarea a cinci noi tabere pe insulele din Marea Egee, care primesc majoritatea migranților care sosesc de pe coastele turce învecinate.

„Acesta este primul centru de primire  de nouă generație pe insulele Egee”, a declarat Beate Gminder, director general adjunct pentru migrație și interior la Comisia Europeană.

În Samos, mahalaua Vathy a găzduit aproape 7.000 de solicitanți de azil între 2015 și 2016, pentru o capacitate inițială de 680 de persoane.

Dintre cei 550 de migranți rămași pe insulă, aproximativ 300 care trăiesc în condiții insalubre au fost de acord să fie transferați în noua tabără unde urmează să se prezinte luni.

Program fix, brățări electronice

Ce ce vor fi transferați în noul centru vor putea ieși doar în timpul zilei, de la 8 dimineața până la 20, transportați cu autobuzul în oraș și forțați să-și prezinte amprentele digitale și o brățară la poarta magnetică de la intrare.

Sunt prevăzute sancțiuni disciplinare pentru cei care nu se întorc înainte de ora 20:00.

Aceste noi centre „vor împiedica identificarea eficientă a persoanelor vulnerabile”, „vor limita accesul solicitanților de azil la servicii” și „vor amplifica efectul dăunător al închiderii asupra sănătății mintale a oamenilor”, au criticat aproximativ cincizeci de ONG-uri, inclusiv Amnesty International.

„Cuvântul « închis» îngrijorează”, a recunoscut Mireille Girard, reprezentantul în Grecia al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR). „Îi îngrijorează pe refugiații care l-au auzit. Am discutat cu autoritățile și ni s-a spus că vor fi tabere deschise, ceea ce este foarte important ”, a declarat ea pentru AFP după inaugurare.

„Este foarte important ca oamenii din noua structură să se poată deplasa liber în interiorul și în afara taberei pentru a-și restabili un sentiment de normalitate după sosirea lor”.

author avatar
Tudor Borcea
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger