Cauta

Revoluție în Iran! Proteste în marile orașe pe fondul crizei majorării prețurilor / Din exil, printul Reza Pahlavi îndeamnă la schimbarea regimului de la Teheran! – FOTO&VIDEO

Revoluție în Iran! Proteste în marile orașe pe fondul crizei majorării preurilor / Din exil, printul Reza Pahlavi îndeamnă la schimbarea regimului de la Teheran! - FOTO&VIDEO

Începând de marți, au izbucnit proteste violente în provincia centrală Isfahan din Iran, demonstranții scandând împotriva liderilor clerici iranieni, după anunțul guvernului privind scumpirea alimentelor de bază.

Protestatarii din orașul Golpayegan din Isfahan au scandat împotriva celei mai înalte autorități iraniene, liderul suprem Ali Khamenei, precum și a președintelui Ebrahim Raisi.

Protests across Iran over soaring food prices

Scumpiri de până 300%

„Moarte dictatorului”, au scandat protestatarii din Golpayegan, referindu-se la Khamenei într-o înregistrare video. „Moarte lui Raisi”, au scandat protestatarii într-un alt videoclip, informează Al Arabiya English, care nu a putut verifica în mod independent autenticitatea videoclipurilor.

Protestele au izbucnit în mai multe provincii iraniene – între care Khuzestan, Lorestan, Charmahal și Bakhtiari, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad și Ardebil – după un anunț al guvernului de săptămâna trecută, potrivit căruia costul alimentelor de bază, precum uleiul de gătit, carnea de pui, ouăle și laptele, va crește cu până la 300%.

Cel puțin șase morți

Activiștii au raportat cel puțin șase decese de la începutul protestelor de săptămâna trecută, acuzând forțele de securitate pentru aceste decese. Focuri de armă au putut fi auzite în mai multe videoclipuri recente de protest, pe rețelele de socializare.

Autoritățile iraniene nu au raportat încă niciun deces. Cu toate acestea, un deputat a declarat că o persoană a fost ucisă în timpul unui protest în Khuzestan, fără a da alte detalii.

În același timp, mass-media de stat a publicat imagini cu un bărbat care a declarat că fiul său a fost împușcat mortal de protestatarii anti-regim din Charmahal și Bakhtiari. Activiștii au declarat că autoritățile au exercitat presiuni asupra bărbatului pentru a face această declarație și că fiul său, pe nume Saadat Hadipour, a fost ucis de forțele regimului.

Demonstrațiile au luat turnură politică

Cea mai recentă rundă de proteste din Iran – declanșată de o creștere bruscă a prețurilor la alimentele de bază – a luat rapid o turnură politică, demonstranții cerând schimbarea regimului în zeci de orașe iraniene.

Food protests continue across Iran

Cum a fost cazul protestelor din Iran din ultimii ani. În 2021, protestele au izbucnit din cauza penuriei de apă. În 2019, o creștere peste noapte a prețurilor la combustibil a declanșat proteste în toată țara. Atât în 2021, cât și în 2019, declanșarea protestelor a fost apolitică, dar cererile protestatarilor au fost politice, deoarece au cerut schimbarea regimului.

„De-a lungul ultimei jumătăți de deceniu, Republica Islamică a văzut cum declanșatori explicit apolitici, fie ei economici sau sociali, au produs proteste explicit politice”, a declarat Behnam Ben Taleblu, senior fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor (FDD).

Inflația a crescut cu 40%

„În ultimii ani, iranienii s-au folosit de fiecare ocazie disponibilă pentru a-și semnala nemulțumirea față de regimul care îi conduce. Acest lucru include boicotarea alegerilor și proteste pe scară largă”, a spus el. „Declinul urnelor de vot și îmbrățișarea puterii străzii de către iranieni este în mod fundamental un indicator al lipsei de legitimitate pe care o are sistemul în ochii iranienilor”, a adăugat Ben Taleblu.

Ben Taleblu crede că se anunță mai multe proteste la orizont, având în vedere starea precară a economiei iraniene. Potrivit cifrelor oficiale, inflația a crescut la aproape 40%, iar aproape jumătate din populația iraniană, 85 de milioane de locuitori, se află sub pragul sărăciei.

„Chiar și acceptarea propriilor cifre ale Republicii Islamice cu privire la inflație, șomaj și cei care trăiesc sub pragul sărăciei, înseamnă să accepți că, în orice moment, un scenariu extrem de inflamabil ar putea modifica status quo-ul. Așteptați-vă la mai multe, nu la mai puține proteste de acest gen în Iran”, a adăugat el.

Prințul Reza Pahlavi îi susține pe manifestanți

Prințul moștenitor al Iranului și șef al Casei Pahlavi, Reza Pahlavi, a transmis pe twitter un mesaj de încurajare pentru protestatari.

„Tuturor compatrioților și tinerilor curajoși, din Khuzestan, Lorestan, și Chaharmahal și Bakhtiari: Vă urmăresc îndeaproape protestele din aceste zile și văd cum, în ciuda represiunii severe și decisive a internetului, ați recucerit cu unitate și curaj străzile de la asupritori. Acest curaj al vostru merită sprijinul altor compatrioți din tot Iranul”, a scris Reza Pahlavi.

„Știu că răbdarea majorității poporului iranian a luat sfârșit și că în curând străzile din întreaga țară vor fi pline de protestatari. Așa cum am spus întotdeauna, puterea noastră este de a fi nenumărați și mai puternici decât opresorii”.

Demonstrațiile, orchestrate de CIA

Revoluția iraniană din 1979 a dus la răsturnarea dinastiei Pahlavi și instituirea Republicii Islamice, sub autoritatea supremă a ayatollahului Ruhollah Khomeini.

CIA, care a susținut lovitura de stat din 1953 din Iran, este arătă și acum cu degetul pentru că a orchestrat actualele proteste. În același timp, în Israel au loc cele mai mari exerciții militare din istoria țării, „Chariots of Fire”, care simulează un atac masiv asupra Republicii Islamice. Evident, sunt vizate și instalațiile nucleare ale Teheranului (centrala nucleară Natanz).

Iar joi, 19 mai, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, urmează să se întâlnească cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, la Washington. Între timp, Michael Kurilla, șeful Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM), a sosit marți în Israel pentru prima sa vizită oficială.

Pe de altă parte, fostul secretar american de Stat și fost director al CIA, Mike Pompeo, a sosit, duminică, la Tirana, în Albania. Pompeo, care a criticat acordul nuclear iranian din 2015, s-a  întâlnit cu comunitatea iranienilor aflați în exil în Albania, inclusiv cu liderul opoziției iranieni, Maryam Rajavi.

 

Ultimele stiri

  • Prinţul Paul de România, arestat preventiv! Judecătorii din Malta nu au avut milă de el (VIDEO)
  • Şoferii, uluiţi când au mers, luni, la pompă, ca să alimenteze. Ce preţuri au văzut la benzină şi la motorină
  • Ne facem de râs! Nu avem bani ca să ne trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024. Mişcarea de ultimă oră a Guvernului
  • BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Cine deschide lista
  • 20.500 de euro în China și 42.000 de euro în UE. Bruxelles pierde războiul mașinilor electrice cu Beijingul?
  • Momentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem
  • Nicușor Dan, Paulică Lambrino și frizeria
  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Habemus… campioana!
  • Exit mobile version