AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael pregătește atacul decisiv în Iran. „Carele de foc” țintesc instalațiile nucleare...

Israel pregătește atacul decisiv în Iran. „Carele de foc” țintesc instalațiile nucleare ale Teheranului – FOTO / VIDEO

Israel pregătește atacul decisiv în Iran. „Carele de foc” țintesc instalațiile nucleare ale Teheranului – FOTO / VIDEO / Foto: The Times of Israel, IDF, Facebook

Israel va organiza un exercițiu de amploare care simulează un atac pe scară largă asupra Iranului. În timpul exercițiului „Chariots of Fire”, care durează o lună, forțele aeriene vor efectua manevre de simulare a unui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, în timp ce IDF (forțele armate israeliene) își măresc lista de ținte în timp de război cu ajutorul inteligenței artificiale (IA).

Pentru prima dată, forțele aeriene israeliene se vor antrena pentru un atac pe scară largă în Iran, la sfârșitul acestei luni, în timpul exercițiului militar major „Chariots of Fire”, informează The Times of Israel.

Atac asupra țintelor nucleare iraniene

Având în vedere incertitudinea crescândă cu privire la o revenire a Iranului la acordul nuclear din 2015, pe fondul unor negocieri cu SUA aflate în impas de mult timp, IDF și-au intensificat în ultimul an eforturile de a pregăti o amenințare militară credibilă împotriva instalațiilor nucleare ale Teheranului.

Manevrele aeriene la scară largă, inclusiv un atac simulat asupra unor ținte nucleare iraniene, vor avea loc deasupra Mării Mediterane în cea de-a patra și ultima săptămână a exercițiului de o lună, începând cu 29 mai. Exercițiul „Chariots of Fire”, care implică aproape toate unitățile IDF, s-a concentrat pe pregătirea pentru luptele la granițele nordice ale Israelului, inclusiv împotriva grupului terorist Hezbollah din Liban, susținut de Iran.

La începutul anului trecut, șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, a anunțat că a instruit armata să înceapă să elaboreze noi planuri de atac împotriva Iranului. În septembrie, Kohavi a declarat că armata a „accelerat foarte mult” pregătirile pentru o acțiune împotriva programului nuclear al Teheranului.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul apărării estimează că unele aspecte ale planurilor de atac ale forțelor aeriene, care se află încă în stadii incipiente, ar putea fi gata într-o perioadă scurtă de timp, în timp ce altele ar dura mai mult de un an pentru a deveni pe deplin aplicabile.

Ripostă așteptată a Teheranului

Pe lângă faptul că va trebui să găsească modalități de a lovi instalațiile iraniene care sunt aflate adânc în subteran, ceea ce necesită muniții și tactici specializate, IAF (Israeli Air Force) va trebui să se confrunte cu apărarea aeriană iraniană din ce în ce mai sofisticată, pentru a efectua un astfel de atac. Forțele aeriene vor trebui, de asemenea, să se pregătească pentru o așteptată ripostă împotriva Israelului din partea Iranului și a aliaților săi din întreaga regiune.

Se așteaptă ca viitorul exercițiu să se concentreze, de asemenea, pe pregătirea și răspunsul la astfel de represalii. Marți, ministrul apărării, Benny Gantz, a avertizat că „prețul pentru abordarea provocării iraniene la nivel global sau regional este mai mare decât era în urmă cu un an și mai mic decât va fi peste un an”.

Gantz a declarat că Iranul se află la doar „câteva săptămâni” distanță de a acumula suficient material fisionabil pentru o bombă atomică și că lucrează, de asemenea, la finalizarea producției și instalării a 1.000 de centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului, inclusiv într-un nou amplasament subteran la instalația nucleară de la Natanz.

Gantz urmează să se întâlnească cu omologul său american, Lloyd Austin, joi, la Pentagon, în Washington. Între timp, Michael Kurilla, șeful Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM), a sosit marți în Israel pentru prima sa vizită oficială.

Lista de ținte a crescut cu 400%

Publicația israeliană a mai aflat că lista de ținte inamice a armatei a crescut cu 400% după implementarea noilor capacități de învățare automată și a altor capacități informatice avansate care permit armatei să identifice în permanență noi ținte chiar și în timpul unui război.

În timpul războiului, IDF operează în principal cu o listă de ținte prestabilite pe care serviciile de informații militare le-au identificat, de la locurile de lansare a rachetelor, la cartierele generale, precum și liderii inamici înșiși. Armata consideră că utilizarea unei astfel de liste ajută la reducerea numărului de victime civile, deoarece poate lovi cu mai multă precizie combatanții și bunurile acestora.

O unitate de informații însărcinată cu crearea de ținte pe care să le atace trupele de luptă, înființată în urmă cu aproximativ doi ani, a folosit un sistem avansat de inteligență artificială pentru a genera noi ținte și a recomanda cel mai bun moment pentru a le ataca.

În timpul exercițiului „Chariots of Fire”, aflat în desfășurare, unitatea de informații care generează ținte a exersat furnizarea către forțele aeriene și alte unități combatante a unui flux constant de ținte de lovit, chiar și în mijlocul haosului războiului.

Armata se așteaptă ca Divizia 162 Blindate să fie pregătită pentru lupte de-a lungul frontierei de nord, precum și pentru manevre de invazie. Spre deosebire de luptele din Fâșia Gaza, care s-au bazat în mare măsură pe campaniile aeriene, un război în Liban ar trebui mai mult ca sigur să se folosească de o operațiune terestră, potrivit unor evaluări recente.

O nouă unitate generatoare de informații

Gantz a avertizat anterior că lista de ținte a Israelului pentru Liban este „mai mare și mai semnificativă decât cea pentru Fâșia Gaza”. În timpul exercițiului – programat să dureze până la 3 iunie – trupele au exersat răspunsul la evenimente bruște în mai multe teatre simultan, cu accent pe apărarea frontierei de nord, potrivit IDF.

Noua unitate de generare de informații care generează ținte alimentează inteligența artificială cu cantități masive de date pe care serviciile de informații militare le interceptează și le colectează, inclusiv din convorbiri telefonice, mesaje text, înregistrări ale camerelor de supraveghere, imagini din satelit și o gamă uriașă de senzori diferiți.

Sistemul emite recomandări cu privire la ce situri trebuie atacate și când, care sunt apoi verificate de către inteligența artificială și un operator uman. În timpul perioadelor de liniște, unitatea lucrează la crearea unei baze de date masive de ținte pentru timp de război. Iar în timpul unei perioade de escaladare, unitatea colaborează îndeaproape cu forțele aeriene și cu alte unități de luptă pentru a le furniza noi ținte și pentru a răspunde unor solicitări mai specifice.

Armata a folosit pentru prima dată unitatea în timpul războiului de 11 zile de anul trecut din Fâșia Gaza, permițând Serviciului de informații militare nu numai să ucidă câteva zeci de agenți teroristi de top, ci și să facă acest lucru cu un număr mai mic de victime civile, potrivit oficialilor din domeniul apărării.

Experiența cu IA în Fâșia Gaza

De când utilizează inteligența artificială, armata a reușit să mărească extraordinar numărul de ținte pe care le poate ataca. Pentru a coordona eforturile ofensive ale armatei, pe baza bazei de date cu ținte furnizate de serviciile de informații militare, IDF a înființat o divizie însărcinată cu prioritizarea și aprobarea unor astfel de misiuni.

De la înființarea sa în 2019, această divizie a condus unitatea de informații care generează baza de date cu ținte și controlează planurile de atac ale armatei, permițând forțelor aeriene și diferitelor unități de luptă să lovească mii de ținte pe zi într-un potențial război.

Oficialii militari au declarat în timpul războiului din Gaza din luna mai a anului trecut că divizia a operat în sincronizare cu unitățile implicate în lupte, cu o „coordonare extraordinară”. Exercițiul „Chariots of Fire” este cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii. Acesta a fost amânat în luna mai a anului trecut, înainte de războiul cu grupările teroriste din Fâșia Gaza.

author avatar
Tudor Borcea
1.647 afisari

7 COMENTARII

  1. ANALFABETII FALSI JURNALISTI , COPISTI SI PLAGIATORI , de pe Site-ul Ziare.com SUNT UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIA DIN ROMANIA
    CENZURA SI INSULTE GROSOLANE , CALOMNII SI DENIGRARI PENTRU CINE NU SUNT DE ACORD CU MINCIUNILE SI PROPAGANDA PUPIN CURISTA A POSTACILOR ziare.com

    DEZINFORMARE TOTALA SI ARTICOLE DE O IMBECILITATE GREU DE IMAGINAT !! RUSINEA PRESEI ROMANESTI ZOIAE.COM UN SITE DE FALSI JURNALISTI
    GREATA JURNALISMULUI

  2. De cand freaca astia piciorul de lemn ca invers iranul ataca jidovii acum e exact viceversa in timp real???

  3. dupa articolele din presa precum ca evreii antreneaza ucrainieni cred ca o vor lua de la musulmani de data asta!

  4. Jidanii se intreaba de ce nu-i iubeste omenirea si ce-a avut lumea cu ei. Le place aurul ,diamantele si razboaiele.La munca de jos n-o sa-i gasesti.Cine face politica dincolo de ocean?Ei canta si aia joaca.Cine le-a facut nucleara?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger