AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul trage alarma: noul preşedinte al Iranului, „cel mai extremist” de până...

Israelul trage alarma: noul preşedinte al Iranului, „cel mai extremist” de până acum

Comunitatea internațională  ar trebui să aibă “mari îngrijorări” cu privire la alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului, a avertizat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat.

Raisi este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum şi va “intensifica activităţile nucleare ale Iranului”.

Purtătorul de cuvânt l-a numit pe Raisi „măcelarul Teheranului”, ca referire la execuţiile în masă a mii de prizonieri politici în 1988.

Ebrahim Raisi va prelua funcţia în luna august. Este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare, iar SUA a impus sancţiuni în cazul său.

Preşedintele iranian este al doilea cel mai important om în stat, după Ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul şi Israelul duc de multă vreme un „război în umbră”, iar recent tensiunile au escaladat. Situaţia este complexă, însă una dintre marile probleme o reprezintă activitatea nucleară a Iranului.

Iranul învinuieşte Israelul pentru uciderea principalului cercetător, anul trecut, şi pentru un atac la una dintre uzinele de îmbogăţire a uraniului, în aprilie.Israelul nu crede că programul nuclear al Iranului este paşnic şi este convins că lucrează pentru a construi o armă nucleară, notează BBC.

În 2018, Donald Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, și a reimpus sancțiunile economice paralizante. Administrația Biden încearcă acum să găsească o modalitate de a reveni la negocieri.

Ca răspuns la înăsprirea sancțiunilor, Iranul și-a intensificat activitățile nucleare și în prezent îmbogățește uraniul la cele mai înalt nivel de până acum.

Sâmbătă, Amnesty International a cerut anchetarea lui Ebrahim Raisi pentru “crime împotriva umanității”.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, Raisi  ar fi fost membru într-o „comisie a morţii”, care s-a aflat la  originea dispariţiilor forţate şi execuţiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanţi reţinuţi în timp ce exercita funcţia de procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger