AcasăEconomieMomentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem

Momentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem

Rețelele electrice, nepregătite pentru valul de prosumatori

Scandalul obligativității montării de contoare suplimentare a scos la iveală o problemă gravă a sistemului, și anume faptul că prosumatorii creează dezechilibre uriașe în rețea. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a atras atenția că dezechilibrele presupun costuri enorme, pe care, în final, le plătesc toți consumatorii. De cealaltă parte, reprezentanții prosumatorilor consideră că este necesară montarea de contoare inteligente doar pentru ceilalți clienți din rețea.

Obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară, deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic, a transmis ANRE.

Autoritatea arată că un contor de măsurare a energiei electrice furnizează o serie de date extrem de importante, precum cele pentru cunoașterea exactă a valorii energiei electrice produse, dar şi a consumului asigurat de producția locală. Totodată, prin centralizarea acestor date va fi posibilă o raportare corectă şi precisă a îndeplinirii țintelor angajate de către România, fiind asigurate și funcționalități pentru îndeplinirea standardelor aferente serviciilor de transport și distribuție energie electrică. În același timp, contoarele instalate de prosumatori ajută la implementarea serviciilor de flexibilitate furnizate de operatorii de rețea, prevăzute în reglementările europene şi în legislația internă, și asigură reziliența rețelelor electrice de distribuție la care se racordează prosumatorii.

”Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021, prin legislaţia naţională, astfel că în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare (denumită în continuare Lege), operatorul de distribuție ”asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE”, se precizează într-un comunicat al autorității.

Erorile generează costuri mari

În contextul creşterii numărului de x, prin montarea în instalațiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al prosumatorului, ca diferență dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă și ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată și care este evacuată în rețea, explică ANRE.

În situația în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum și de producere al prosumatorului și în consecință, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în rețea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalația prosumatorului pentru măsurarea producției de energie. ”Lipsa datelor exacte privind consumul si producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie care sunt suportate de către toți consumatorii”, avertizează ANRE.

Toată lumea plătește

În ce privește costurile de achiziționare și montare a contorului inteligent în instalaţia de utilizare a prosumatorului, acestea au un regim comun cu celelalte costuri ale operatorului de distribuţie la care este racordată centrala electrică din surse regenerabile și sunt incluse în tarifele de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor, susține ANRE. Prețul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro/bucată cu toate costurile incluse.

”Dacă montajul acestora se face în 3-4 ani, deoarece sunt în curs de montaj SMI conform calendarului aprobat de ANRE până în 2028, efectul estimat la acest moment ar putea fi de maximum 0,2 lei/MWh. Montarea acestora este însă temporar suspendată, iar efectul asupra tarifelor de distribuție este nesemnificativ, spre zero”, mai arată ANRE. De cealaltă parte, reprezentanții prosumatorilor spun că România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid), pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România și că, în loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește peste 50 milioane de euro și dorește instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.148 afisari

2 COMENTARII

  1. sa poate adaptati cererea la oferta:
    -va culcati odata cu gainile
    si va sculatzi odata cu cocoshul….

  2. Mergeti pe off grid si gata! Iar daca e nevoie de supliment, mai bagati si in priza cealalta, pe contor normal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger