Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Șefii diplomației și apărării SUA, la Kiev / Ce i-a promis Biden lui Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Șefii diplomației și apărării SUA, la Kiev / Ce i-a promis Biden lui Zelenski

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit duminică la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat luni Washingtonul, anunțând un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și întoarcerea diplomaților americani în această țară.

În cadrul acestei călătorii, anunţată sâmbătă de Zelensky dar confirmată de SUA abia luni, după plecarea lor din Ucraina, cei doi miniştri şi-au exprimat solidaritatea cu liderul ucrainean.

Zelenskyy Adviser: U.S. Secretaries Blinken And Austin Met With Ukraine President In Kyiv

Ajutor suplimentar de 713 milioane de dolari

Cei doi oficiali au anunțat revenirea treptată a prezenței diplomatice americane în Ucraina și un ajutor militar suplimentar direct și indirect în valoare de 713 milioane de dolari. Statele Unite sunt mult mai precaute decât câteva țări europene care și-au redeschis deja ambasadele la Kiev.

Blinken și Austin au fost primii oficiali americani care au sosit la Kiev, de la începutul conflictului pe 24 februarie.

Consilierul lui Zelenski, Oleksii Arestovici, a repetat dorința Kievului de primi „arme ofensive”: „Atâta timp cât nu putem contraataca, va exista o nouă Bucea în fiecare zi”, a spus el, făcând aluzie la acest oraș din suburbiile de nord-vest a Kievului care a devenit un simbol al atrocităților comise în timpul ocupației ruse a regiunii, în martie.

ONU a cerut un armistițiu „imediat” în Mariupol, un port strategic la Marea Azov controlat aproape în întregime de armata rusă, pentru a permite evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă prinși în ruinele orașului asediat din martie.

Bombardele și luptele au luat viața a peste 20.000 de civili în Mariupol, potrivit primarului Vadim Boicenko, care a denunțat pe canalul Ukraine 24 că „forțele de ocupație ruse împiedică evacuările”, scrie Le Point.

„Fiecare zi, fiecare oră care trece are un cost uman teribil”, a deplâns Comitetul Internațional al Crucii Roșii, solicitând de urgență „trecerea voluntară și în siguranță a miilor de civili și a sutelor de răniți în afara orașului, inclusiv în zona combinatului siderurgic Azovstal”, ultimul bastion de rezistență al luptătorilor ucraineni.

Forțele ruse încă asediază și bombardează fabrica, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Dar „liniile de apărare (ucrainene) sunt pe punctul de a se prăbuși” la Mariupol, a precizat Arestovitci.

Un consilier al președintelui Zelenski a spus că Ucraina a propus Rusiei să organizeze „o sesiune specială de negocieri chiar lângă Azovstal”, spunând că „așteaptă răspunsul”. Președinția ucraineană a propus din nou negocieri „pentru schimb de prizonieri”, propunere ignorată de Moscova până acum.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version