AcasăȘTIRI EXTERNEPromisiunea lui Blinken, după ce președintele Lituaniei a spus că Rusia nu...

Promisiunea lui Blinken, după ce președintele Lituaniei a spus că Rusia nu se va opri doar la Ucraina

Antony BlinkenPromisiunea lui Blinken, după ce președintele Lituaniei a spus că Rusia nu se va opri doar la Ucraina

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii ruse în Ucraina ar duce la un conflict global.

Nauseda a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „nu se va opri în Ucraina” şi că lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele disponibile”.

Se doreşte evitarea celui de-Al Treilea Război Mondial

„Şi mă refer la toate mijloacele, dacă vrem să evităm un Al Treilea Război Mondial. Alegerea este în mâinile noastre”, a declarat el.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită oficială în Lituania, spune că Rusia a încercat să „submineze democrația Lituaniei și să semene polarizarea cu atacuri cibernetice și dezinformare.

El mai spune că SUA și Lituania sunt „unite în hotărârea de a fi alături de Ucraina”, în condițiile în care ce invazia rusă a intrat în cea de-a 12-a zi.

SUA întăresc „apărarea comună”, iar Washingtonul și aliații săi sunt ne gata „să facă față oricărei amenințări”.

Blinken a reafirmat angajamentul „sacrosanct” al SUA față de Articolul 5 al NATO, potrivitm căruia un atac asupra stat membru este un atac asupra tuturor statelor membre ale Alianței.

Blinken va mai merge în Letonia şi Estonia

După Lituania, Blinken urmează să mai ajungă luni şi marţi în Letonia şi Estonia.

Belarus, care are graniţe cu Lituania şi Letonia, a permis Rusiei să lanseze de pe teritoriul său asaltul asupra Ucrainei, după ce a găzduit mai multe săptămâni trupe ruseşti sub pretextul unor exerciţii militare comune.

Este important ca oamenii să înţeleagă care este miza de fapt. Aceasta trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar de Europa”, a spus Blinken.

author avatar
Andrei Ștefan
271 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger