Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin schimbă spionii FSB cu cei ai GRU / Lupte la cuțite între „siloviki”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin schimbă spionii FSB cu cei ai GRU în Ucraina / Lupte la cuțite între „siloviki” / Foto: Kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin a acordat agenției militare de informații a Rusiei (GRU) un rol mai important în Ucraina, au declarat analiștii de securitate ruși, în timp ce SUA au apreciat că liderul de la Kremlin este „în întârziere” în ceea ce privește invazia în Ucraina.

Mutarea ar reprezenta, potrivit observatorilor, o neîncredere a lui Vladimir Putin în cel mai mare serviciu de informații al Rusiei, FSB, în campania din Ucraina, în favoarea spionajului militar. Manevrele din culise semnalează luptele continue pentru putere între forțele de securitate ruse (siloviki), notează analiștii.

Generalul Vladimir Alexeiev, șeful spionilor ruși din Ucraina

Adjunctul șefului GRU, Vladimir Alexeiev, în vârstă de 61 de ani, a fost plasat la conducerea operațiunilor de informații din Ucraina, potrivit experților în securitate Andrei Soldatov și Irina Borogan. Colegii ofițeri îl consideră brutal și încrezător în sine până la imprudență.

Alexeiev ar fi fost responsabil de coordonarea campaniilor militare din Siria și din regiunea Donbas din estul Ucrainei, după ce a fost numit în poziția sa actuală în 2011.„Alexeiev este un general dur și sigur pe sine”, au declarat Borogan și Soldatov într-un raport publicat luni, menționând că acesta a servit anterior în forțele speciale ale Rusiei, scrie The Moscow Times.

Forțele speciale „sunt ofițeri duri și loiali, care nu sunt timizi în metodele lor, dar în niciun caz spioni rafinați”, au spus Borogan și Soldatov. Numele generalului-locotenent Alexeiev a apărut săptămâna trecută într-un reportaj al postului de televiziune pro-Kremlin Tsargrad despre ofițerii superiori responsabili de războiul Rusiei în Ucraina.

Presupusa numire are loc după ce luna trecută s-a raportat o epurare a aproximativ 150 de ofițeri din FSB, agenția rivală a GRU, și după arestarea șefului celui de-al cincilea serviciu al acesteia, o unitate care era responsabilă pentru furnizarea de informații despre situația politică din Ucraina și cultivarea sprijinului pentru Kremlin în această țară.

Pe lista sancțiunilor SUA și UE

Borogan și Soldatov au relatat că Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 al FSB, s-a întors recent la muncă, după ce a fost deținut în renumita închisoare Lefortovo. Ei au indicat, totuși, că numirea lui Alexeiev semnalează neîncrederea lui Putin în FSB în campania din Ucraina. Până acum, Ucraina a fost responsabilitatea Serviciului 5 al FSB, departamentul care i-a furnizat lui Putin informații despre țară înainte de invazie.

Alexeiev a fost sancționat de SUA pentru operațiunile cibernetice care au vizat alegerile din 2016 și de UE pentru otrăvirea în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, în Marea Britanie.

Raportul lui Borogan și Soldatov a fost prezentat în contextul în care Pentagonul a apreciat că forțele rusești sunt „cu ușurință cu două săptămâni sau chiar mai mult în urmă” în campania ucraineană. Putin „nu a obținut niciunul dintre succesele pe care noi credem că a vrut să le obțină, cu siguranță nu la termen”, a declarat marți reporterilor un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, sub protecția anonimatului. „Nu am evalua că rușii au făcut vreun progres apreciabil sau semnificativ”.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version