AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Teritoriile ucrainene ocupate vor cere să se „alăture Rusiei”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Teritoriile ucrainene ocupate vor cere să se „alăture Rusiei”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Teritoriile ucrainene ocupate vor cere să se „alăture Rusiei”

Oficialii din orașul ucrainean Herson, ocupat de Rusia, vor adresa o petiție Kremlinului pentru a recunoaște în mod oficial regiunea din sudul Ucrainei ca parte a Federației Ruse, a anunțat miercuri agenția de presă de stat RIA Novosti.

Armata rusă a preluat controlul asupra regiunii Herson (sud) la sfârșitul lunii aprilie, înlocuind conducerea ucraineană cu o „administrație militar-civilă” pro-Moscova și trecând la rubla rusească.

Rușii și ucrainenii împărtășesc un „cod cultural comun”

Kremlinul nu a confirmat și nici nu a negat planurile de anexare a orașului Herson, spunând în schimb că decizia va fi „la latitudinea locuitorilor”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că procesul va fi „absolut clar și legitim” și a făcut o paralelă cu peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, după organizarea unui referendum pe care Adunarea Generală a Națiunilor Unite l-a declarat ulterior ca fiind invalid.

În cursul zilei de miercuri, un oficial de rang înalt al administrației ruse din Crimeea anexată a declarat că nu are „nicio îndoială” că teritoriile nou ocupate din sudul Ucrainei vor fi absorbite de Rusia, informează The Moscow Times.

Georgi Muradov, reprezentantul permanent al Crimeei sub conducerea președintelui Vladimir Putin, a declarat  că rușii și ucrainenii împărtășesc un „cod cultural comun”. „În aceste teritorii (ucrainene ocupate) se formează administrații civile-militare, au sosit canale de televiziune rusești, în școli au apărut manuale rusești, iar rubla rusească intră cu succes în viața economică din regiune”, a spus el.

În ciuda altor eșecuri în invazia sa de aproape trei luni în Ucraina, Rusia a atins cel puțin unul dintre primele sale obiective principale: preluarea unui pod terestru pentru a conecta Rusia continentală cu Crimeea anexată. Hersonul ocupat, precum și regiunea Priazovske de la Marea Azov, ar fi început să facă comerț cu Crimeea la scurt timp după ce forțele rusești au instalat administrații pro-Moscova în zonă.

author avatar
Tudor Borcea
509 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger