AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin ar putea folosi arme nucleare. Serviciile secrete din...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin ar putea folosi arme nucleare. Serviciile secrete din SUA spun în ce condiții

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin ar putea folosi arme nucleare. Serviciile secrete din SUA spun în ce condiții

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ia în considerare folosirea armelor nucleare în cazul unei „amenințări existențiale”, a spus șefa serviciilor secrete americane, Avril Haines.

Amenințarea unui conflict nuclear îngrijorează întreaga lume. Potrivit lui Avril Haines, directorul National Intelligence, liderul rus ar putea foarte bine să folosească arme nucleare.

Conflict în Transnistria, legea marțială în Rusia

Vladimir Putin nu intenționează să își limiteze dorința de ocupație la regiunea ucraineană Donbas, ci vrea să ducă conflictul în Transnistria, regiune din Republica Moldova care s-a separat în 1990, a declarat marți, Avril Haines.

Președintele rus, despre care a spus că se bazează pe faptul că sprijinul occidental pentru Ucraina se epuizează, se pregătește pentru un conflict prelungit, pentru care „probabil” va impune legea marțială în Rusia, a declarat Avril Haines în fața Congresului.

„Continuăm să credem că președintele Putin va autoriza utilizarea armelor nucleare doar dacă va percepe o amenințare existențială la adresa statului sau regimului rus”, a adăugat ea, informează Le Point.

Război prelungit în Ucraina

Președintele rus le-ar putea folosi „dacă crede că pierde războiul din Ucraina și NATO intervine sau se pregătește să intervină”, a spus ea. Dar chiar și atunci, „probabil că ar trimite semnale” înainte de a face acest lucru, a precizat Avril Haines.

„Credem că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia intenționează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas”, a declarat Avril Haines în cadrul unei audieri în Congres. Serviciile secrete americane consideră că armata rusă vrea să „extindă podul terestru (din sudul Ucrainei) către Transnistria”, a adăugat ea. Deși este „posibil” ca forțele rusești să atingă acest obiectiv în următoarele luni, „ele nu vor putea ajunge în Transnistria și să includă Odesa fără o formă de mobilizare generală”, a adăugat ea.

„Ambițiile lui depășesc capacitățile armatei ruse”

Președintele rus „se bazează probabil pe o slăbire a hotărârii Statelor Unite și a Uniunii Europene, pe măsură ce penuria de alimente și creșterea prețurilor la energie se agravează”, a avertizat ea.

Ambițiile lui Vladimir Putin, a spus ea, depășesc capacitățile armatei ruse, iar acest lucru „înseamnă probabil că ne vom îndrepta în următoarele câteva luni pe o traiectorie mai imprevizibilă și, eventual, o escaladare”, a adăugat Avril Haines. „Tendința actuală crește riscul ca președintele Putin să apeleze la măsuri mai drastice, inclusiv la legea marțială, reorientarea producției industriale sau o potențială escaladare militară pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele”, a continuat ea.

author avatar
Tudor Borcea
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger