AcasăȘTIRI EXTERNENagasaki comemorează 76 de ani de la apocalipsa atomică

Nagasaki comemorează 76 de ani de la apocalipsa atomică

Nagasaki comemorează 76 de ani de la apocalipsa atomică

Orașul japonez Nagasaki a comemorat în mod sobru, luni, 9 august, bombardamentul nuclear american care l-a distrus în urmă cu 76 de ani. 

La 9 august 1945, la 11:02, bomba atomică lansată de americani (Fat Man) a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după atacul nuclear care a distrus Hiroshima, lăsând 140.000 de morți.

Covid-19 a restrâns ceremoniile

Supraviețuitori și o mână de oficiali străini au luat parte la un  minut de reculegere la 11:02 a.m. (02:02 GMT), ora exactă la care a explodat bomba atomică.

Din cauza pandemiei Covid-19 și pentru al doilea an consecutiv, numărul persoanelor autorizate să participe la ceremonie a fost restricționat. Această ceremonie este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului internațional de interzicere a armelor nucleare (TIAN).

„Liderii internaționali trebuie să se angajeze să reducă armele nucleare și să construiască încrederea prin dialog, iar societatea civilă trebuie să-i împingă în această direcție”, a declarat Tomihisa Taue, primarul orașului Nagasaki.

Dezarmare-pace, dar nimeni n-a semnat

Însă acest tratat nu a fost semnat de nouă țări deținătoare a armei nucleare: SUA, Rusia, China, Fanța, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

TIAN nu a fost semnat nici de Japonia, un aliat neclintit al Washingtonului și dependent îndeaproape de puterea militară americană pentru a-și asigura apărarea regională.

„Fiind singura țară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, misiunea noastră este să avansăm comunitatea internațională, pas cu pas, către o lume fără arme nucleare”, a declarat premierul japonez Yoshihide Suga, la ceremonie, scrie Ouest-France.

Vineri, 6 august, Japonia a comemorat și explozia nucleară de la Hiroshima. Președintele Comitetului Internațional Olimpic refuzase, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, să solicite un minut de reculegere în timpul evenimentelor, cu ocazia comemorării zilei de vineri.

author avatar
Tudor Borcea
87 afisari

2 COMENTARII

  1. Au inteles.
    Putin deja lucra la Satan.
    Felicitari Japonia pt olimpiada chiar nu au castigat nimic nici din suvenir nici din turism nici din bilete nici din restaurante.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger