AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în India. Oamenii își vând organelele pentru a supraviețui

Covid-19 în India. Oamenii își vând organelele pentru a supraviețui

Covid-19 în India. Oamenii își vând organelele pentru a supraviețui

Deciziile guvernului indian și îndatorarea unei părți din populație, care nu se poagte deplasa pentru a merge la muncă, îi împinge acum pe cei mai disperați să-și vândă organe pe piața neagră.

50.000 de rupii, adică 566 de euro. Aceasta este suma de bani pe care locuitor din satul Dakhin Dharamtul, situat în nord-estul Indiei, a primit-o după ce și-a vândut un rinichi pe piața neagră.

Oferta și realitatea

O sumă ridicolă în comparație cu ceea ce i se făgăduise de către traficanții de organe: de zece ori mai mult. După vânzare, aceștia au dispărut rapid.

Bărbatul a alertat autoritățile iar oamenii legii au putut identifica alte zece victime în Dakhin Dharamtul. În cele din urmă, traficanții de organe au fost arestați. În acest caz, este vorba de un mic grup format din trei persoane, între care o mamă și fiica ei. Trio-ul le oferea oferind inițial sătenilor între 400.000 și 600.000 de rupii pentru a-i convinge să fie supuși unei operații într-o clinică privată, pentru a li se scoate un organ, adesea un rinichi.

Cei mai săraci au văzut în această „ofertă” ultima lor șansă de a ieși din sărăcie și de a-și achita datoriile făcute în urma restricțiilor sucesive din cauza pandemiei Covid-19 care devastează India. Mulți dintre ei și-au pierdut locurile de muncă și au avut dificultăți în a-și plăti facturile și împrumuturile.

India, principală piață neagră

Acest caz este doar cel mai recent dintr-o lungă listă de scandaluri care au zguduit țara. India este una dintre principalele piețe ale traficului ilicit de organe, în special de rinichi, din întreaga lume.

Piața neagră a țării prosperă pe imensul decalaj dintre cerere și ofertă pentru transplanturi de organe. În 2015, doar 3% dintre persoanele care aveau nevoie de un rinichi au putut obține un transplant. Potrivit autorităților locale, majoritatea persoanelor care au acceptat oferta traficanților în Dakhin Dharamtul, au făcut-o pentru a-și plăti datoriile.

Covid-19 și împrumuturile

O explicație care vine să acrediteze sondajul efectuat în 2001 de mai mulți medici, care a concluzionat că 96% dintre persoanele chestionate și-au vândut un rinichi pentru a rambursa împrumuturile pe care le-au contractat.

Or, de la începutul epidemiei Covid-19, aceste datorii care apasă asupra gospodăriilor au crescut foarte mult din cauza închiderilor succesive impuse de guvern pentru a contracara pandemia. Între pierderea locurilor de muncă, incapacitatea de a rambursa împrumuturile deja contractate, cei mai săraci sunt cei mai afectați de dezastrul economic care a lovit țara, scrie Marianne.

În mâinile traficanților

Vânzarea unui organ apare ca o soluție atractivă care ar face posibilă, dintr-o dată, ștergerea datoriilor.

O situație explozivă care nu îl surprinde pe profesorul Vivekanand Jha, director executiv al institutului de cercetare medicală „George Institude for Global Health India”. „Deși nu avem date actualizate, acesta este scenariul care se conturează în statul Assam (unde se află satul Dakhin Dharamtul)”, explică el .

„Așa s-a întâmplat deja după cutremurul din 2015 din Nepal. Oamenii care pierduseră totul au căzut în mâinile traficanților, din disperare”. Pe lângă faptul că îi împinge pe indieni să-și vândă organele, această îndatorare ar putea favoriza și apariția de noi traficanți, afectați și de pandemie și atrași de această potențială sursă de venit.

Pentru a combate acest trafic, India a adoptat în 2011 legea „transplantului de organe umane” care interzice cumpărarea și vânzarea de organe. O măsură care „a permis progrese semnificative”, spune doctorul Vivekanand Jha, dar care prezintă totuși lacune, exploatate de traficanți.

Complicitatea clinicilor private

„Există întotdeauna posibilitatea de a dona organe din altruism fără a fi direct legat de persoana care le primește”, explică el. „În acest caz, trebuie efectuată o investigație pentru a stabili că nu există nicio tranzacție comercială în spate”.

Tot ce rămâne pentru traficanți este să producă rapoarte false și autorizații false pentru a-și atinge scopurile. „Acest trafic este posibil și datorită unei anumite complicități a spitalelor și a clinicilor private. Operațiunile de transplant sunt un avantaj financiar care face posibilă generarea de profit și satisfacerea acționarilor”, asigură medicul.

Sărăcia, cauza principală

Pentru a lupta împotriva traficului de organe în India, apar mai multe soluții. „Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte”, avertizează însă Vivekanand Jha. Pentru el, ar fi necesar „mai întâi să se asigure o mai bună aplicare a legii din 2011” , ca asociațiile profesionale „să aibă grijă mai atent la respectarea regulilor etice”, dar și „să promoveze spitalul public”.

 Cu toate acestea, el rămâne convins că traficul de organe nu se va opri în India până când sărăcia va dispărea. „Nu este un sprint, este un maraton”, conchide el.

author avatar
Tudor Borcea
465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger