AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. India este în colaps, Brazilia spune niet vaccinului rusesc Sputnik V

Covid-19. India este în colaps, Brazilia spune niet vaccinului rusesc Sputnik V

Covid-19. India este în colaps, Brazilia spune niet vaccinului rusesc Sputnik V/ Foto: Facebook

Ajutorul internațional de urgență a început să sosească, marți, în India, țară copleșită de un val epidemic de o severitate fără precedent de la începutul crizei globale, în momentul în care Brazilia, și ea una din cele mai afectate țări, se opune importului vaccinului rusesc Sputnik V.

Epicentru al pandemiei de coronavirus de câteva zile, cu o variantă „indiană” a SARS-CoV-2 încă greu identificată, cea mai populată țară de pe planetă după China înregistrează zilnic noi recorduri de infectare.

Luni, India a raportat un record mondial de 352.991 de noi infectări și un record național de 2.812 decese, antrenând primul ajutor internațional la scară largă de la începutul crizei sanitare.

Situația din India este „mai mult decât sfâșietoare”, a rezumat luni directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a furnizat echipamente esențiale acestei țări cu o populație de 1,3 miliarde de oameni.

Primul transport de ajutor medical britanic, conținând în special 100 de ventilatoare și 95 de concentratoare de oxigen, a aterizat marți la Delhi. În total, nouă containere cu 495 concentratoare de oxigen, 140 de aparate de respirat vor fi trimise săptămâna aceasta, potrivit Înaltului Comisariat britanic din New Delhi.

Până la sfârșitul săptămânii, Franța va trimite opt unități de producere a oxigenului și containere de oxigen pentru a alimenta până la 10.000 de pacienți pe zi, precum și echipamente medicale specializate, inclusiv 28 de aparate de respirat, potrivit Ambasadei Franței.

Statele Unite s-au angajat să trimită componente pentru producerea de vaccinuri, echipamente de protecție, teste rapide de diagnostic și chiar aparate respiratorii.

Varianta indiană a coronavirusului

Uniunea Europeană s-a angajat să ofere „asistență” Indiei prin Mecanismul său european de protecție civilă. Cancelarul german Angela Merkel a anunțat, de asemenea, ajutor de urgență, la fel ca și Australia.

Varianta „indiană” a Covid-19 ridică încă semne de întrebare. OMS notează că nu se știe încă dacă „rapoartele privind o mortalitate ridicată sunt din cauza severității crescute a variantei, tensionării capacității sistemului de sănătate datorită creșterii numărului rapid de cazuri sau ambelor”.

Această variantă a fost depistată până în prezent în Belgia, Elveția, Grecia și Italia, întrucât mai multe țări din Europa încep să slăbească  limitarea restricțiilor. Italia a redeschis parțial baruri, restaurante și teatre, luni, și școlarii din Franța au reluat, pentru cei mici, drumul spre clase.

În același timp, lista restricțiilor de zbor crește. Australia a decis marți să suspende zborurile din India până pe 15 mai, în timp ce Canada, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Noua Zeelandă și-au suspendat sau restricționat deja zborurile.

„Incertitudini” braziliene cu privire la Sputnik V

Campaniile de vaccinare continuă cât de bine pot în lume, provocând dispute între țări și laboratoare cu privire la livrări sau chiar între state din aceeași țară cu privire la originea vaccinurilor.

Agenția de reglementare a sănătății din Brazilia (Anvisa), a doua țară cea mai îndoliată din lume (391.936 decese) și în care vaccinarea trenează de mult timp, s-a opus, luni seară, la cererea mai multor state ale țării de a importa vaccinul rusesc Sputnik V.

„Nu vom permite niciodată ca milioane de brazilieni să fie expuși la produse fără verificarea corespunzătoare a calității, siguranței și eficacității sau, cel puțin, în fața situației grave prin care trecem, să vedem dacă există o relație favorabilă între risc și beneficii”, a declarat Antonio Barra Torres, președintele Anvisa.

Conducerea agenției a urmat recomandarea experților săi, menționând „incertitudini” cu privire la vaccin, care încă nu a fost aprobat de agențiile de sănătate din Uniunea Europeană (EMA) și Statele Unite (FDA).

În încercarea de a accelera vaccinarea, o duzină de state din nordul și nord-estul Braziliei au semnat contracte cu Fondul Suveran Rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, pentru a achiziționa peste 30 de milioane de doze. Guvernul federal a comandat 10 milioane.

Statele Unite vor furniza altor țări 60 de milioane de doze de AstraZeneca, a anunțat luni Casa Albă, criticată până atunci pentru că a refuzat exportul acestui vaccin suedezo-britanic, neautorizat încă în țară. Programul va fi specificat ulterior.

Pragul unui miliard de doze de vaccinuri anti-Covid-19, administrate în 207 de țări sau teritorii, a fost trecut în acest weekend, potrivit AFP.

Virusul a ucis cel puțin 3.109.991 milioane de oameni din întreaga lume de când biroul OMS din China i-a raportat apariția, la sfârșitul lunii decembrie 2019.

author avatar
Tudor Borcea
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger