AcasăȘTIRI EXTERNEPoluare. Franța își dă singură o amendă record

Poluare. Franța își dă singură o amendă record

Poluare. Franța își dă singură o amendă record

Statul francez a fost condamnat la o amendă de 10 milioane de euro pentru că a fost incapabil să reducă poluarea aerului.

Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, a condamnat statul francez să plătească 10 milioane de euro pe motiv că nu a luat «măsuri suficiente» pentru a ameliora calitatea aerului. Suma record ar putea fi reînnoită peste 6 luni dacă decizia nu este pe deplin aplicată, scrie RFI.

„Gravitatea consecinţelor în termeni de sănătate publică”

După zece ani de avertismente, semnale de alarmă, puneri în gardă, date de diverse instanţe, printre care Comisia Europeană, sancţiunea a venit în fine. În premieră, guvernul de la Paris va trebui să plătească 10 milioane de euro din cauza incapacităţii sale de a reduce poluarea aerului sub normele sanitare maxime admise.

Această amendă-record a fost anunţată miercuri 4 august de Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa. Instanţa îşi justifică hotărârea prin „gravitatea consecinţelor în termeni de sănătate publică şi din cauza urgenţei care decurge de aici”.

Pragurile maxime, nerespectate din 2010

Decizia este rezultatul unei proceduri lansate acum 6 ani de ONG-ul Les Amis de la Terre. Aceasta cerea aplicarea unei directive europene din 2008 privind calitatea aerului.

Astfel, pentru dioxidul de azot, emis mai ales de traficul rutier, praguri maxime trebuiau să fie respectate încă din 2010. In materie de particule fine PM10, ele trebuiau reduse chiar din 2005.

În 2017, Consiliul de stat ordonase guvernului să ia toate măsurile necesare pentru a reduce concentraţiile „într-un răgaz de timp cât mai mic posibil”. Trei ani mai târziu, în iulie 2020, se estimează că guvernul nu a pus în practică planuri adecvate. Opt oraşe, printre care Paris, Marsilia şi Strasbourg – sunt mai departe în zona roşie.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger