AcasăȘTIRI EXTERNEJaponia comemorează tragedia de la Hiroshima. Tensiuni cu Comitetul Olimpic

Japonia comemorează tragedia de la Hiroshima. Tensiuni cu Comitetul Olimpic

Japonia comemorează tragedia de la Hiroshima. Tensiuni cu Comitetul Olimpic

Japonia comemorează vineri, 6 august, bombardamentul atomic din 1945 la Hiroshima vineri, cu o controversă anul acesta, în fața refuzului Comitetului Internațional Olimpic (IOC) de a cere un minut de reculegere la actualele Jocuri Olimpice de la Tokyo.

Supraviețuitori, rude, apropiați și doar o mână de demnitari străini au participat la ceremonia de dimineață de la Hiroshima (vestul Japoniei) pentru a onora victimele primei bombe nucleare lansată de americani, „Little Boy”, și a cere pace mondială.

„Este dezamăgitor”

Datorită persistenței pandemiei Covid-19, publicul larg a fost exclus din ceremonie, ca și în 2020, dar a putut să o urmărească pe internet. Participanții, mascați și adesea îmbrăcați în negru, au păstrat un minut de tăcere la 8:15 a.m.  (joi la 11:15 p.m. GMT), când bomba atomică americană a fost aruncată asupra Hiroshimei, cu 76 de ani mai devreme.

Supraviețuitorii și municipalitatea din Hiroshima propuseseră recent Comitetului Ingternațional Olimpic să invite sportivi olimpici să se alăture acestui minut de reculegere, la Tokyo.

Dar președintele IOC, Thomas Bach, nu a dat curs acestei propuneri, răspunzând în schimb că ceremonia de închidere a JO, duminică, va oferi ocazia de a aduce un omagiu tuturor victimelor evenimentelor tragice din istoria lumii. „Este dezamăgitor, deși apreciem faptul că președintele Bach a vizitat Hiroshima” înainte de Jocuri, a declarat pentru AFP un oficial al orașului, Tomohiro Higaki.

O tragedie a umanității, trambulină politico-olimpică

Bach s-a deplasat la Hiroshima pe 16 iulie pentru a marca începutul tradiționalului „armistițiu olimpic”, care ar trebui să garanteze suspendarea ostilităților din întreaga lume pe durata Jocurilor Olimpice și Paralimpice. Bach a declarat atunci că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi un „far de speranță” pentru un viitor mai bun și mai pașnic.

Cu toate acestea, vizita sa a atras critici în Japonia. O petiție pe internet, care a adunat peste 70.000 de semnături, l-a criticat în special pentru că dorește să folosească Hiroshima pentru a „promova” Jocurile Olimpice de la Tokyo, în timp ce opinia publică japoneză s-a opus în mare parte organizării lor în această vară din cauza pandemiei.

Bomba atomică din Hiroshima a ucis 140.000 de oameni între luna august și sfârșitul anului 1945, iar cea aruncată la Nagasaki pe 9 august 1945, a ucis 74.000 în aceeași perioadă. Japonia s-a predat la 15 august 1945, încheindu-se cel de-al doilea Război Mondial.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger