AcasăȘTIRI EXTERNETurcia arde, Erdogan vede „minciuni propagate din SUA și Europa”

Turcia arde, Erdogan vede „minciuni propagate din SUA și Europa”

Turcia arde, Erdogan vede „minciuni propagate din SUA și Europa”

Sub o ploaie de critici, președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să minimizeze amploarea incendiilor care au afectat Turcia în ultima săptămână. El a atacat mass-media și hashtagul #HelpTurkey de pe social media.

În timp ce Turcia este lovită de unul dintre cele mai grave episoade de incendiu din istoria sa recentă, în ultimele zile televiziunea turcă nu a arătat practic nici o imagine a acestor incendii care au ucis opt persoane și au distrus zone întinse de pădure de-a lungul coastelor mediteraneene, începând din 28 iulie.

#HelpTurkey l-a enervat pe sultan

Pe rețelele de socializare, turcii, traumatizați de amploarea flăcărilor, au multiplicat tweet-urile sub hashtagul #HelpTurkey pentru a cere ajutor urgent. Mesaje calificate de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ca „teroare prin minciună propagată din America, Europa și alte locuri”. „Ca răspuns la aceasta, există doar un singur lucru de spus: Strong Turkey”, a spus furios șeful statului.

Audiovizualul impune cenzura

Cu câteva zile mai devreme, un avertisment al Înaltului Consiliu Audiovizual din Turcia, care reglementează mass-media din țară, a amenințat că va impune o amendă posturilor de televiziune care difuzează informații despre incendii care ar putea „provoca frică și îngrijorare” în rândul populației. Majoritatea posturilor s-au pliat, reducându-și acoperirea evenimentelor.

Conform datelor oficiale, evenimentele sunt majore. Într-o săptămână, peste 180 de incendii au devastat păduri întregi și terenuri agricole, precum și zone locuite, situate în principal pe coastele mediteraneene. 95.000 de hectare au ars, un record în ultimii zece ani.

PKK, vinovatul de serviciu

Încă din primele zile, mass-media pro-guvernamentală a încercat să dea vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzând membrii acestei organizații, considerată teroristă de Turcia și de aliații săi occidentali, că ar fi jucat rolul piromanilor. Dar autoritățile au ajuns să explice valul de căldură extremă care a lovit sudul Turciei ca fiind cauza principală a acestor incendii.

Nici un avion anti-incendiu operațional

În culise, războiul de imagine a avut drept scop înăbușirea criticilor împotriva guvernului lui Recep Tayyip Erdogan, atacat pentru deficiențele sale în gestionarea acestor incendii. Și, din motive întemeiate: s-a dovedit, în mijlocul dezastrului, că Turcia nu avea nici un avion anti-incendiu operational.

Principalul partid de opoziție, CHP (Partidul Popular Republican, social democrat), l-a criticat imediat pe președintele turc pentru demontarea infrastructurii unei organizații semi-publice care deținea bombardiere cu apă. În plus, în ciuda urgenței, șeful statului a respins mai multe oferte de asistență externă, inclusiv cea a Greciei, un rival regional, de asemenea, supus incendiilor, scrie France 24.

Ceaiul de la miezul nopții

Confruntat cu amploarea pagubelor, Erdogan a ajuns să accepte ajutor de la Uniunea Europeană șase zile mai târziu. Două avioane de tip Canadair , din Spania și Croația, au fost trimise în Turcia, ca parte a mecanismului de protecție civilă al UE. Înainte de anunțarea ajutorului european, Ankara împrumutase avioane din Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Iran.

În centrul crizei, acțiunea lui Recep Tayyip Erdogan a apărut brusc deconectată de realitate. Călătoria sa în regiunile afectate de incendii, într-un autobuz sub o puternică escortă de poliție, dotată cu megafoane, din care a fost filmat aruncând pungi de ceai locuitorilor, la miezul nopții, a creat controverse pe rețelele de socializare.

Parchetul investighează „agenturili”

Indignarea a explodat pe Twitter, după aceste scene de aruncări de ceai. „Ajutați-ne !!!!!” Comediantul turc Enis Arikan a scris pe Twitter câteva ore după vizita lui Erdogan, cu hashtagul #HelpTurkey. „Avem nevoie urgentă de avioane”, a pledat el.

Guvernul susține că hashtagul #HelpTurkey este alimentat de conturi false utilizate pentru a manipula opinia publică. Acuzații care s-ar putea traduce în fața justiției. Parchetul a declarat că va investiga dacă tweet-urile au fost destinate să „creeze anxietate, teamă și panică în rândul populației și să umilească guvernul turc”.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari

1 COMENTARIU

  1. De ce nu cere ajutor? Uite grecii au cerut si românașii sunt vazuti ca Hercule in insule…si incepe sa se stinga.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger