AcasăȘTIRI EXTERNECoreea de Nord restabilește dialogul cu Sudul

Coreea de Nord restabilește dialogul cu Sudul

Coreea de Nord restabilește dialogul cu Sudul

Phenian și Seul au decis marți, 27 iulie, să-și restabilească canalele de comunicare, la un an după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a tăiat unilateral liniile directe dintre cele două țări.

Cele două țări au căzut de acord să-și refacă canalele de comunicație, la un an după suspendarea acestora, a anunțat marți președinția sud-coreeană într-un comunicat.

Coreea de Nord a întrerupt unilateral toate canalele oficiale de comunicare militară și politică în iunie 2020, după ce a denunțat trimiterea pe teritoriul său a unor pliante de propagandă anti-Phenian de către militanții din sud.

Tehnic, cele două Corei sunt încă în război

Această suspendare a venit pe fondul blocajului în discuțiile inter-coreene, la doi ani după cele trei reuniuni la nivel înalt care i-au reunit  pe liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, în 2018.

Dar spre surprinderea tuturor, cele două tabere, care sunt încă, ethnic, în război, au anunțat că toate comunicațiile au fost restabilite marți dimineață.

„În conformitate cu acordul dintre cei mai înalți doi lideri, nordul și sudul au luat măsura redeschiderii tuturor liniilor de comunicare intercoreene începând cu 27 iulie, ora 10”, relatează agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Scrisori personale

Însă cei doi lideri au schimbat scrisori personale începând din aprilie cu scopul de a îmbunătăți relațiile, a precizat președinția sud-coreeană într-un comunicat, și au decis, ca prim pas, restabilirea comunicațiilor.

„Cei doi lideri au decis să restabilească încrederea reciprocă între cele două Corei cât mai curând posibil și să avanseze din nou în această relație”, a precizat Casa Albastră, biroul executive și reședința lui Moon Jae-in, scrie Ouest-France.

Președintele sud-coreean a fost unul dintre principalii arhitecți ai apropierii inter-coreene din 2018, care a avut loc în contextual Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang. Având ca rezultat primul summit din istorie între un lider nord-coreean și un președinte american în exercițiu, Donald Trump.

Această primă întâlnire a avut loc în iunie 2018 la Sigapore și a fost urmată de alte două întrevederi între Kim și Trump. Procesul inter-coreean și negocierile cu privire la programele nucleare și balistice ale Nordului s-au blocat însă după fiasco-ul summitului Kim-Trump din februarie 2019 de la Hanoi.

 

author avatar
Tudor Borcea
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger