Cauta

Covid-19. UE ar putea autoriza un al cincilea vaccin, fără virus, Novavax

Covid-19. UE ar putea autoriza un al cincilea vaccin, fără virus, Novavax

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va pronunța luni, 20 decembrie, asupra cererii de autorizare a vaccinului anti Covid-19 de la Novavax. Serul ar putea deveni al cincilea vaccin anti-Covid autorizat în UE.

Autoritatea europeană de reglementare se va pronunța astfel asupra cererii de autorizare a unui vaccin care folosește o tehnologie mai clasică decât cele ale vaccinurilor deja autorizate, ceea ce, potrivit firmei americane Novavax, ar putea reduce scepticismul în rândurile celor nevaccinați.

200 de milioane de doze, cumpărate în avans

Vaccinul de la Novavax este, ca și vaccinurile infantile deja utilizate pe scară largă, un așa numit vaccin „ subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanșează un răspuns imunitar, fără virus.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) organizează luni o ședință extraordinară pentru a examina cererea de autorizare a Novavax. Ea a anunțat că va comunica rezultatul, scrie Ouest-France.

Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția în avans a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi fost aprobat de EMA.

În iunie, gigantul farmaceutic a prezentat rezultatele studiilor clinice care au arătat o eficacitate de 90,4% împotriva Covid-19 și de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate.

Vaccinul nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, ceea ce îi poate oferi un avantaj logistic față de alte seruri.

CEO-ul companiei, Stanley C. Erck, a remarcat că vaccinul „ar putea ajuta la depășirea barierelor cheie în calea imunizării globale, inclusiv provocările distribuției globale și reticența la vaccinare”.

O versiune și pentru varianta Omicron

Toate vaccinurile funcționează învățând sistemul imunitar al organismului să atace coronavirusul, dar fac acest lucru în moduri diferite.

Novavax folosește fragmente minuscule, fabricate în laborator, dintr-o proteină găsită pe suprafața proteinei „spike” a coronavirusului. La injectare, acestea declanșează o reacție a sistemului imunitar, astfel încât, dacă ulterior intră în contact cu Covid-19, acesta știe să-l atace.

 Pfizer și Moderna sunt vaccinuri cu ARN mesager (ARNm), o tehnologie inovatoare. AstraZeneca și Johnson & Johnson folosesc tehnologia vectorului viral: iau ca purtător un tip foarte comun de virus numit adenovirus, care a fost modificat pentru a transporta informații genetice în organism pentru a lupta împotriva Covid-19.

Compania Novavax a mai spus că „își evaluează vaccinul împotriva variantei Omicron” și lucrează la o versiune specifică acestuia.

Indonezia și Filipine au aprobat deja vaccinul Novavax, în timp ce Japonia a fost de acord să cumpere 150 de milioane de doze.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version