AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Obligația de a adapta vaccinurile la variante, în contractele dintre UE...

Covid-19. Obligația de a adapta vaccinurile la variante, în contractele dintre UE și laboratoare

După panica generată de varianta Omicron, secretarul de stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune a indicat că obligația de a adapta vaccinurile la variantele Covid-19  figurează în contractele dintre UE și laboratoare.

Laboratoarele sunt la momentul noilor variante. La mai puțin de 24 de ore de la prezentarea Omicron de către autoritățile sud-africane, producătorii Pfizer-BioNTech, Moderna și Novavax și-au exprimat încrederea în capacitatea lor de a lupta împotriva tulpinii. O capacitate care este în plus prevăzută contractual.

„Asta a justificat prețuri ceva mai mari”

„În noile contracte pe care le-am semnat am inclus obligația de a ne adapta la variante cât mai curând posibil din punct de vedere al cercetării”, a asigurat Clément Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene, pentru LCI. Înainte de a preciza: „Asta a justificat ca preturile sa fie ceva mai mari. Dar pentru că această obligație nu era în primele contracte de a adapta vaccinurile la variante”.

Același discurs și din partea președintelui Comisiei Europene. „Contractele Uniunii Europene cu producătorii prevăd că vaccinul trebuie adaptat imediat la variante de îndată ce acestea apar”, precizat Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe.

Dacă autoritățile au ținut să precizeze această clauză contractuală, este pentru că o nouă variantă de Covid-19 nu a provocat atât de multă îngrijorare, după apariția variantei Delta.

O decizie prematură?

Moderna și-a anunțat vineri și intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru Omicron. Anunțul face parte dintr-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele de îngrijorare, potrivit Moderna.

„De la început, am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei era imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, a declarat șeful Moderna, Stéphane Bancel. „Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și de câteva zile ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază această nouă variantă și așteaptă în „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate care să permită să se stabilească dacă Omicron este capabil să scape de protecția vaccinală.

Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS. Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), însă, este „prematur” să se prevadă o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

author avatar
Tudor Borcea
261 afisari

1 COMENTARIU

  1. In loc sa spuna direct sa bage lumea vaccin in ei la fel ca berea , inventeaza tot felul de tulpini si valuri .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger