AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinul cu virus inactivat, examinat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Vaccinul cu virus inactivat, examinat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Vaccinul cu virus inactivat, examinat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Vaccinul anti-Covid-19 al laboratorului Valneva va fi supus examinării accelerate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru evaluare.

Vaccinul laboratorului franco-austriac folosește  „virus inactivat”, o tehnologie diferită de cea a ARN-ului mesager folosit de Pfizer sau Moderna.

60 de milioane de doze până în 2023

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat joi, 2 decembrie, lansarea examinării accelerate a vaccinului anti-Covid-19 Valneva, cu care Comisia Europeană a ajuns la un acord de până la 60 de milioane de doze până în 2023.

„Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) al EMA a început o revizuire în curs a VLA2001, un vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de Valneva”, a declarat autoritatea europeană de reglementare.

EMA a precizat că nu poate încă estima când ar putea fi luată o decizie de autorizare. De obicei, este nevoie de câteva luni pentru ca vaccinurile să treacă de la revizuire la autorizare, deși unele, precum cele dezvoltate în Rusia și China, așteaptă de mult timp.

„EMA va evalua datele pe măsură ce devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile”, a spus agenția europeană, adăugând că revizuirea continuă va continua până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizație de introducere pe piață.

Singurul vaccin de acest fel candidat

Vaccinul dezvoltat de Valneva folosește o tehnologie de „virus inactivat”, care este diferită de cea a ARN-ului mesager folosit de Pfizer sau Moderna. Ea a arătat în studiile clinice că declanșează „producția de anticorpi care vizează SARS-CoV-2 (…) și poate ajuta la protejarea împotriva bolii”, a spus EMA într-un comunicat, scrie AFP.

În prezent, „este singurul vaccin candidat cu virus inactivat care va face obiectul unor studii clinice” împotriva Covid-19 în Europa, susținuse Comisia Europeană pe 10 noiembrie, după ce a încheiat un acord cu laboratorul de până la 60 de  milioane de doze de vaccin până în 2023.

Acordul a fost o veste bună pentru companie, care a fost zguduită în septembrie, când guvernul britanic a reziliat un contract de 100 de milioane de doze, singura sa comandă.

 

author avatar
Tudor Borcea
770 afisari

3 COMENTARII

  1. In alte stiri Valneva ar fi similar vaccinului Astrazeneca.
    Astrazeneca nu foloseste insa virus atenuat ci un transportor al ARN m( un adenovirus).
    Deci, cine minte?
    In vaccinul Valneva este folosit virusul atenuat Sarscov sau un transportor viral de ARN?

  2. Nu. Din cate stiu,si pot spune sigur,ca si vaccinul antirabic(pe care la un moment a trebuit sa il fac) este cu virus inactivat….adica facut pe culturi din galbenusuri de oua….explicatia asta am primit-o cu ani in urma,pe cand functiona Institutul Cantacuzino de la o sefa de laborator…daca acest vaccin este asa cum sustin producatorii,cu virus inactivat,asta inseamna ca odata introdus in organism,antreneaza celulele B si T(macrofage) sa recunoasca in ansamblu tot virusul si sa il distruga in integralitatea lui.
    Asemanator cu vaccinul antirijeolic…asa se faceau inainte vaccinurile…in acest caz sistemul imunitar va lupta in prima lininie cu limfocitele B si macrofagele T ,care nu au sa recunoasca doar proteina Spike ci tot virusul….dar este posibil sa nu fie bagat pe piata,tocmai din acest motiv,este bun.

  3. Aaaa…iar ca recatii adverse,pot fi:
    -dureri musculare
    -febra
    – stari de voma
    – dureri de cap…
    Dar nu cheaguri de sange, sau toate cele ce se fac acum de la vaccinurile cu ARNmesager…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger