AcasăȘTIRI EXTERNEOmicron. Bruxelles accelerează livrările de vaccin către UE

Omicron. Bruxelles accelerează livrările de vaccin către UE

Omicron. Bruxelles accelerează livrările de vaccin către UE

Comisia Europeană a anunțat duminică un acord cu grupurile Pfizer/BioNTech pentru a livra statelor membre 20 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19 în prima jumătate a anului 2022, pentru a facilita campaniile de vaccinare.

Executivul de la Bruxelles a precizat că a activat și o „primă opțiune de a comanda peste 200 de milioane de doze în cadrul celui de-al treilea contract cu BioNTech-Pfizer”.

„Această comandă acoperă și vaccinurile potrivite pentru varianta Omicron, dacă aceste vaccinuri devin disponibile”, a explicat Comisia. Livrările ar trebui să aibă loc din al doilea trimestru al anului 2022, a precizat executivul european.

Urgența Omicron

„În primul trimestru al anului 2022, BioNtech-Pfizer va livra 20 de milioane de doze suplimentare de vaccin (5 milioane în ianuarie, 5 milioane în februarie și 10 milioane în martie). Aceste doze se adaugă celor 195 milioane de doze deja planificate de BioNTech, ceea ce aduce numărul total de livrări în primul trimestru la 215 milioane”, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-a ajuns la un acord cu grupul Moderna pentru livrarea de doze suplimentare în primul trimestru al anului 2022, se mai arată în comunicat.

„Acest lucru se va dovedi deosebit de util pentru statele membre care au nevoie pe termen scurt de doze suplimentare de vaccin”, a explicat Comisia.

„Extinderea vaccinării la toți și administrarea dozelor de rapel sunt cruciale și urgente”, au declarat șefii de stat și de guvern, joi, după summitul lor de la Bruxelles.

„Având în vedere creșterea rapidă așteptată a infecțiilor din varianta Omicron, acest lucru este mai urgent ca niciodată”, a subliniat Comisia, scrie AFP.

Executivul de la Bruxelles condus de Ursula von der Leyen a asigurat „că va lucra în strânsă colaborare cu producătorii de vaccinuri pentru a accelera în continuare livrarea dozelor de vaccin către statele membre, astfel încât vaccinarea și rapelul să poată fi intensificate în săptămânile și lunile care vin”.

Potrivit Comisiei Europene, varianta Omicron ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii ianuarie în UE, în timp ce doar 67% din populație este complet vaccinată.

 

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ultimul tren. Disperare mare pe Faițăr și ceilalți. S-a prins și prostimea de faptul că dozele sunt toxice!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger