Cauta

Biden își trimite emisarii în Taiwan. Imediat, China a anunțat „exerciții de luptă” în jurul insulei

Biden își trimite emisarii în Taiwan. Imediat, China a anunțat „exerciții de luptă” în jurul insulei

Beijingul și-a descris exercițiile militare în apropiere de Taiwan ca „manevre de luptă”, miercuri, ridicând și mai mult tensiunile în timp ce foști înalți responsabili americani au ajuns la Taipei, într-o misiune care semnalează angajamentul lui Joe Biden în favoarea Taiwanului și a democrației.

Fostul senator american Chris Dodd și foștii secretari adjuncți de Stat Richard Armitage și James Steinberg au ajuns, miercuri, în Taiwan, într-o delegație care a înfuriat Beijingul.

Cei trei au ajuns într-un avion privat care nu purta nici un însemn și care a aterizat pe aeroportul Songshan din centrul Taipeiului, fiind întâmpinați la scară de către ministrul de Externe taiwanez, Joseph Wu, și de înaltul diplomat amereican la Taipei, Brent Christensen.

Taiwanul s-a plâns de proximitatea activităților militare chineze repetate, inclusiv cu avioane de vânătoare și bombardiere care au intrat în zona sa de apărare aeriană, plus un portavion chinez (Liaoning) care operează în largul insulei pe care Beijingul o revendică.

Nu mai puțin de 25 de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare și bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat luni în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan (ADIZ), cea mai mare incursiune militară chineză de acest fel raportată până în prezent de Taipei.

Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a declarat că guvernul din taiwanez și separatiștii sunt în „conivență cu forțe exterioare”.

Beijingul invocă „suveranitatea națională”

„Organizarea de către Armata Populară de Eliberare (PLA) a exercițiilor de luptă din Strâmtoarea Taiwan este o acțiune necesară pentru a face față situației actuale de securitate din Strâmtoarea Taiwan și pentru a proteja suveranitatea națională”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Ma Xiaoguang.

„Este un răspuns ferm la interferența forțelor externe și provocările forțelor separatiste din Taiwan”, a adăugat el.

„Exercițiile militare ale PLA și operațiunile de antrenament trimit un semnal că hotărârea noastră de a reduce independența taiwaneză și coluziunea Taiwan-SUA nu se rezumă doar la cuvinte”.

China a oferit anterior puține comentarii publice cu privire la mișcările sale militare recente din apropierea Taiwanului. Ministerul chinez al Apărării le-a numit doar „activități militare”, la sfârșitul lunii ianuarie, scrie Reuers.

Statele Unite, care, la fel ca majoritatea țărilor, recunosc oficial doar guvernul chinez și nu cel al Taiwanului, sunt totuși cel mai mare susținător internațional al „insulei rebele”, cum o numește Beijingul, și urmăresc cu îngrijorare tensiunile crescânde din zonă pe fondul agresiunii Chinei.

 

Ultimele stiri

  • Emoții pentru elevi! Încep evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și VI-a
  • Mișcare suprinzătoare la Kremlin. Putin l-a exclus pe Şoigu din noul guvern/Cine preia șefia Ministerului Apărării
  • Ciolacu, ironic la adresa lui Geoană: Am crezut că domnul Geoană se ocupă cu războaiele, nu cu lansări de cărţi
  • Horoscop 13 mai 2024 – Mentalitatea voastră puternică duce adesea la propriul punct de vedere
  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • Exit mobile version