AcasăȘTIRI EXTERNEFostul șef al Pentagonului: SUA trebuie să desfășoare mai multe trupe în...

Fostul șef al Pentagonului: SUA trebuie să desfășoare mai multe trupe în România și în Bulgaria

Fostul șef al Pentagonului: SUA trebuie să desfășoare mai multe trupe în România și Bulgaria/ Foto: Facebook

Fostul secretar al Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite ar trebui să desfășoare mai multe trupe de-a lungul Mării Negre în România și Bulgaria pentru a descuraja posibila agresiune a Rusiei, pe fondul intensificării tensiunilor dintre Moscova și Washington.

Esper, acum membru al McCain Institute for International Leadership de la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat: „Cred că trebuie să continuăm să ținem piept Rusiei și să încercăm să descurajăm comportamentul său dăunător”.

Washingtonul ar trebui să caute să-i asigure pe aliații europeni și să consolideze alianța NATO prin desfășurarea mai multor forțe în Polonia, „în țările baltice, dacă acest lucru are sens, și în locuri precum România și Bulgaria, dacă nu permanent atunci prin rotație”, a spus Esper într-un interviu acordat Reuters.

Bomba rusească la granița cu Ucraina

Președintele Joe Biden i-a cerut, marți, președintelui rus Vladimir Putin să reducă tensiunile generate de o comasare, fără precedent de la anexarea Crimeei (în 2014), la granița cu Ucraina și a propus un summit cu liderul de la Kremlin pentru a aborda o serie de dispute în relația Washigton-Moscova.

Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale s-au luptat cu separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict de șapte ani care, potrivit Kievului, a ucis 14.000 de oameni.

Când conducea Pentagonul, anul trecut, Esper a susținut o schimbare similară atunci când fostul președinte Donald Trump a anunțat planuri de reducere a contingentului de trupe americane din Germania cu aproximativ o treime, spunând că Berlinul a profitat de SUA fără să-și respecte obligațiile financiare în cadrul NATO.

Statele Unite au anunțat marți că își vor întări forțele în Germania, pe fondul ultimelor tensiuni cu Rusia în ce privește Ucraina, anulând planul lui Trump de a retrage aproximativ 12.000 din cei 36.000 de militari americani staționați în Germania.

author avatar
Tudor Borcea
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger