Cauta

Sfârșitul petrodolarului. Arabia Saudită se alătură BRICS!

Sfârșitul petrodolarului. Arabia Saudită se alătură BRICS!

Sfârșitul petrodolarului. Arabia Saudită se alătură BRICS! / Sursa FOTO: flickr.com

O bombă geopolitică este pe cale să explodeze – Arabia Saudită negociază cu China și Rusia să se alăture grupului BRICS! Ce impact are asupra pieței energiei și asupra economiei globale, lesne de anticipat, iar cel mai scurt răspuns ar fi că reprezintă „nucleara” dată petrodolarului!

Discuțiile purtate de Riad cu Beijingul și Moscova survin într-un moment nu foarte convenabil pentru Washington, cu câteva zile înainte de vizita pe care președintele Joe Biden o pregătește în regatul saudit.

Casa Albă, sub presiune

Mulți se întreabă dacă nu cumva liderul Arabiei Saudite, Mohamed Bin Salman (MBS), moștenitorul tronului, exercită o presiune strategică asupra Casei Albe anunțând tocmai acum că vrea să adere la BRICS. Însă această variantă nu ar fi la fel de gravă precum cealaltă posibilitate, ca totul să fie real, iar Riadul chiar asta să urmărească!

Un lucru e cert, anume că saudiții au ales să-l prăjească (geopolitic) lent pe președintele american pentru toate declarațiile sale anterioare și ipocrizia ideologică din jurul acestei vizite.

O Nouă Ordine Mondială

Aderarea Arabiei Saudite la BRICS, acolo unde și Iranul amușinează, înseamnă că plăcile tectonice ale comerțului internațional, bancar și economic sunt pe cale să se miște puternic.

Sectorul global energetic se va diviza. Pe de o parte vom avea guvernele occidentale care, sub pretextul schimbărilor climatice dăunătoare, aleg să-și pună pe butuci economiile, renunțând la cărbune, petrol și gaze, iar dincolo, restul lumii economice, grupul BRICS, aflat în plină creștere, care va continua să utilizeze formele eficiente și tradiționale de energie pentru a-și alimenta economiile.

Axa Rusia-China încearcă să dea o resetare geopolitică globală, îndreptând omenirea spre o lume multipolară. O Nouă Ordine Mondială, dar diferită de cea gândită/ pregătită în incubatoarele ideologice de la Davos. BRICS vs. G7, cine câștigă Bătălia Armaghedonului?

Se vorbește mult despre faptul că BRICS este o grupare care are doar interese economice, însă mulți analiști uită de SCO, Organizația de Cooperare din Shanghai. A fost înființată în 2001 și ca o coaliție politică și militară și este formată din șase membri, inclusiv China, Rusia și India!

Federal Reserve admite că dolarul este în pericol

În esență, acesta ar fi sfârșitul petrodolarului și sfârșitul capacității Statelor Unite de a folosi ponderea monedei comerciale internaționale pentru a manipula guvernele străine. Sistemul economic global ar avea o alternativă prin alăturarea Arabiei Saudite grupului BRICS. Lumea multipolară, creată ca rezultat al dezvoltării energetice, ar fi garantată.

Chiar președintele Federal Reserve, Jerome Powell, declara la sfârșitul lui iunie: „Au loc schimbări rapide în sistemul monetar global, schimbări care pot afecta rolul dolarului pe piața internațională”.

BRICS, împotriva monopolului corporatist

BRICS reunește, în esență, lideri care nu doresc ca băncile multinaționale și corporațiile să preia puterea în țările lumii. Liderii BRICS doresc ca guvernele fie cele care conduc cu adevărat și sunt aliniați ca anti-corporatiști; dacă doriți, BRICS este opusul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Obiectivul asumat prevede înființarea unui mecanism comercial alternativ care să permită desfășurarea unor afaceri profitabile pentru statele membre indiferent de opinia/ sfatul corporațiilor occidentale. Echipa BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) urmărește să creeze o opțiune alternativă la platformele comerciale și financiare occidentale actuale. Primul pas deja a fost făcut – tranzacțiile din interiorul BRICS nu mai sunt denominate în dolari!

Pentru Vest, BRICS este cel mai mare pericol căci are forța să contrabalanseze controlul pe care corporațiile occidentale îl exercită asupra comerțului și finanțelor. Iar cooptarea Arabia Saudită garantează fracturarea lanțului comercial internațional.

Ultimele stiri

  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • 1 MAI, ziua în care MICII sunt la mare căutare! Unde se mănâncă cei mai buni mititei la noi în țară?
  • Poliţişti de frontieră, înjunghiaţi de traficanţii de migranţi într-o parcare de pe A1/Au fost trase mai multe focuri de armă
  • O autostradă din China s-a prăbușit. Cel puțin 19 morți/Imagini impresionante de la locul dezastrului – VIDEO
  • Zeljko Kopic: „Ei nu ar trebui să mai fie parte din clubul Dinamo!”
  • Diana Șoșoacă poate candida la Primăria Capitalei. „Răsturnare de situație! Mi s-a admis candidatura!”
  • Noi vești despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic. Unde se află internat marele artist
  • Simonis, despre candidatura lui Popescu Piedone. „Ar trebui să se gândească, poate, la un exit”
  • Exit mobile version