AcasăNewsRăzboi pe piața petrolului. Arabia Saudită dă șah Rusiei!

Război pe piața petrolului. Arabia Saudită dă șah Rusiei!

Într-o mișcare destinată a lovi în Rusia și aliații săi, Arabia Saudită reduce reduce prețul petrolului și crește producția. Totul, drept răzbunare pentru refuzul lui Vladimir Putin de a semna un acord cu OPEC privind diminuarea livrărilor de petrol, cu scopul de a crește prețurile.

Ca răspuns la încăpățânarea liderului de la Kremlin, MBS (prințul moștenitor al Riadului) a redus prețul la export cu 10% încă de sâmbătă dimineață, dând startul unui război economic cu Rusia. Repercusiunile vor fi, însă, devastatoare pentru aliații rușilor, Venezuela și mai ales Iranul, care supraviețuiesc exclusiv din vânzările de țiței! De suferit ar putea avea și companiile petroliere americane. Rusia fusese invitată vineri să se alăture OPEC într-o mișcare de reducere a producției de țiței, gândită pe fondul scăderii cererii din cauza epidemiei de coronavirus. Putin nici n-a vrut să audă de așa ceva și a cerut firmelor din domeniu să extragă la capacitate maximă, „inundând” piața cu petrol.

Ce s-a întâmplat este că această alianță care dura de trei ani s-a dus naibii! Cartelul petrolier saudit și Rusia sunt acum tabere diferite, aflate pe picior de război. Economic, evident, căci de altfel nu se pune problema…

Specialiștii în politică externă spun că șahul dat de MBS lui Putin e doar o mutare dintr-un joc al negocierilor, iar saudiții și rușii încă pot ajunge la un compromis. Dar, în cazul în care colapsul va fi unul de durată, atunci directorii firmelor de petrol au dreptate când afirmă că urmează o prăbușire a prețurilor către cele mai mici niveluri înregistrate în ultimii cinci ani. „Dacă va urma un adevărat război al prețurilor între Rusia și OPEC, va exista multă durere pe burse!”, se așteaptă Badr Jafar, președintele Crescent Petroleum, un colos din Emiratele Arabe Unite. Totuși, „mulți se vor pregăti din timp pentru șocurile economice și geopolitice ce urmează”.

Pe termen scurt, mutarea făcută de Arabia Saudită (vinde cu 10% mai ieftin decât oricine!) lovește în special în Venezuela și Iran, ale căror economii bazate pe extracția de petrol sunt deja supuse presiunilor exercitate de sancțiunile americane; la Caracas și Teheran, veniturile din vânzarea țițeiului s-au redus la minimum, dar de sâmbătă încolo dispar definitiv, arată analiștii. Și, atunci, cum își va mai plăti securitatea Venezuela sau Iranul, țări dependente de „afacerile” cu Federația Rusă, protectorul lor?!

Oricum, avantaj GPL, arată specialiștii. Pentru cât timp, nu se știe, însă un lucru e cert: dusă pe timp îndelungat, criza va încurca serios planurile marilor companii petroliere americane, unele dintre el deja foarte îndatorate (10 firme au și ieșit din afacere în ultimii ani, iar prin Texas concedierile sunt la ordinea zilei).

De suferit are și compania Aramco, gigantul saudit al petrolului. Acțiunile Aramco au scăzut cu mai mult de nouă procente!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
801 afisari

2 COMENTARII

  1. Sah Rusiei?
    Interesanta,contorsionare de situatie, doar ca sa fie contra Rusiei.
    De fapt pretul scazut al petrolului, va desfiinta industria petroliera pe sisturi americana si mai mult desfiintarea ei va duce la o pierdere imensa in fondurile bancilor ce au emis fara acoperire actiuni sa poata salva in 2014 criza petrolului pe sist.
    La pretul de 30 de dollari Rusia nu v-a suferi, industria ruseasca este moderna si eficienta si mai are si rezerve, mai greu va fi dimpotriva pentru Arabia Saudita care are o industrie nu tocmai performanta si decurand afectata cca. 45% de bombardamentele yemenitilor.
    Pretul scazut este net in favoarea Rusiei care isi vede inamicul cu extrageri de pe sist desfiintat si ne mai avand marfa de vandut nu se va mai putea opune la Proiectul Nord Stream 2.
    Deci situatia este taman inversa, insa autorul cu talentul sau de contorsionist, demn de Circ de Seleil, a vrut-o anti rusa, dar nu merge.

  2. Pai la cat ulei au le da mat direct. Ce mai conteaza sahul can joci pe tablie cu 2 regine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger