Cauta

Scenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul de care se temea Casa Albă

Scenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul de care se temea Casa Albă / Foto: Facebook

China și-a reafirmat miercuri amenințarea de a folosi forța militară pentru a aduce insula Taiwan autonomă sub controlul său, în contextul în care exercițiile militare chinezești amenințătoare au ridicat tensiunile dintre cele două părți la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

În declarația chineză se arată că Beijingul urmărește „unificarea pașnică” cu Taiwanul, dar „nu se angajează să renunțe la utilizarea forței militare și își păstrează toate opțiunile necesare”.

Nancy Pelosi a trecut linia roșie

Într-un răspuns suplimentar, China a declarat că întrerupe dialogul cu SUA, principalul susținător militar și politic al Taiwanului, pe teme de la securitatea maritimă la schimbările climatice.

China susține că a fost provocată de o vizită în Taiwan, săptămâna trecută, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, dar Taiwanul spune că astfel de vizite sunt de rutină și că China a folosit acest lucru doar ca pretext pentru a-și spori amenințările.

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a avertizat marți că exercițiile militare chineze reflectă ambițiile de a controla mari porțiuni din vestul Pacificului, în timp ce Taipei și-a desfășurat propriile exerciții pentru a sublinia că este pregătit să se apere.

Strategia Beijingului ar include controlul mărilor Chinei de Est și de Sud prin strâmtoarea Taiwan și impunerea unei blocade pentru a împiedica SUA și aliații săi să ajute Taiwanul în cazul unui atac, a declarat Joseph Wu într-o conferință de presă la Taipei, scrie US News.

Taiwanul s-a despărțit de China continentală pe fondul unui război civil în 1949, iar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei se opun în marea lor majoritate unificării politice cu China, preferând în același timp să mențină legături economice strânse și status quo-ul independenței de-facto.

Dincolo de riscurile geopolitice, o criză prelungită în strâmtoarea Taiwan – o cale de acces importantă pentru comerțul mondial – ar putea avea implicații majore pentru lanțurile internaționale de aprovizionare, într-un moment în care lumea se confruntă deja cu perturbări și incertitudini în urma pandemiei Covid-19 și a războiului din Ucraina.

În special, Taiwanul este un furnizor crucial de microcipuri  pentru economia globală, inclusiv pentru sectoarele de înaltă tehnologie din China.

Ultimele stiri

  • Informațiile economice nu mai curg libere. Firmele de consultanță au nimerit pe un teren minat
  • Conducta Belarus. Limuzinele occidentale intră în Rusia sancționată
  • Jandarmii au pus garduri în faţa DNA. Reținere de 24 de ore pentru Coldea?
  • O spune chiar Nicuşor Dan: „Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei” – VIDEO
  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Exit mobile version