AcasăȘTIRI EXTERNEBiden semnează „nucleara” economico-militară pentru China. Un „Deveselu” pentru Taiwan

Biden semnează „nucleara” economico-militară pentru China. Un „Deveselu” pentru Taiwan

Biden semnează „nucleara” economico-militară pentru China. Un „Deveselu” pentru Taiwan / Foto: printscreen

Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat marți o lege care prevede acordarea de stimulente în valoare de miliarde de dolari pentru industria națională a semiconductorilor și finanțarea cercetării științifice care, potrivit susținătorilor, va contribui la creșterea competitivității SUA și la rezolvarea problemelor legate de lanțul de aprovizionare.

La ora când China amenință Taiwanul – lider mondial în producția de microcipuri – și când Beijingul încearcă să devanseze SUA în această industrie strategică, Washingtonul face un pas important pentru a-și reduce dependența de furnizori străini și a-și consolida industria națională de semiconductori.

Semiconductorii, mai prețioși ca petrolul și gazele

Miza are conotații geopolitice majore: semiconductorii sunt esențiali în cele mai variate domenii ale industriei moderne. În timp ce gazele sau petrolul pot fi înlocuite cu alte forme de energie, semiconductorii nu pot fi înlocuiți, sunt indispensabili.

O Americă puternică în acest domeniu, plus un Taiwan care domină producția globală a semiconductorilor, reprezintă un scut industrial major în fața Chinei. În condițiile în care, dacă ar invada Taiwanul, Beijingul ar controla industria de semiconductori a insulei, afectând capacitatea militară a SUA. Microcipurile sunt cruciale în industria armamentului, la ora când competiția înarmării între Washington și Beijing este mai acerbă ca niciodată.

„Astăzi este o zi pentru constructori. Astăzi, America este la înălțime”, a declarat Biden la evenimentul de semnare a proiectului de lege, la Casa Albă. Proiectul de lege – cunoscut în mod oficial sub numele de CHIPS and Science Act – a fost adoptat de Senat și de Cameră la sfârșitul lunii iulie.

Proiectul de lege include peste 50 de miliarde de dolari în stimulente pentru producătorii de semiconductori, pentru a construi uzine naționale de aceste componente strategice. De asemenea, include peste 80 de miliarde de dolari pentru Fundația Națională pentru Știință, autorizată pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini inovarea și cercetarea, scrie The Hill.

„Suntem mai bine poziționați decât orice altă națiune din lume pentru a câștiga competiția economică a secolului XXI. Voi sunteți motivul pentru care sunt atât de optimist în ceea ce privește viitorul țării noastre”, a declarat Biden, mulțumind legislatorilor și liderilor de afaceri prezenți la Casa Albă, printre care se numără directorii executivi ai Lockheed Martin, Intel și Micron.

El a calificat legea CHIPS and Science Act drept „o investiție unică în America”, care va crea locuri de muncă, va crește economia, va revoluționa medicina, va fi lider mondial în industriile viitoare și va proteja securitatea națională a SUA.

„Lobby activ al Beijingului împotriva legii”

Casa Albă a prezentat legislația ca fiind o soluție la provocările lanțului de aprovizionare puse în evidență de pandemia Covid-19, în timpul căreia o penurie globală de cipuri a provocat întârzieri în producția de automobile și electronice. Cipurile sunt folosite în domenii vaste, de la automobile la telefoane mobile și armament.

Noua legislație este concepută pentru a crește producția internă de semiconductori pe termen lung, pentru a reduce dependența SUA de furnizorii străini. Susținătorii acesteia spun, de asemenea, că va ajuta SUA să concureze cu China, care are propria sa piață de cipuri.

Biden a remarcat în remarcile sale că China încearcă să devanseze SUA în ceea ce privește producția de astfel de cipuri și că „nu este de mirare că Partidul Comunist Chinez a făcut un lobby activ pe lângă companiile americane împotriva acestui proiect de lege”.

„Statele Unite trebuie să fie lider mondial în producția acestor cipuri avansate. Această lege va face exact acest lucru”, a adăugat el. Odată ce proiectul de lege a fost promulgat, administrația Biden se va ocupa acum de punerea în aplicare a legislației.

author avatar
Tudor Borcea
916 afisari

2 COMENTARII

  1. BORCEA TOT IDIOT SI PUPINCURIST AI RAMAS, GARGARA LUI BIDEN CU FABRICILE DE SEMICONDUCTORI NU SE FACE PESTE NOAPTE !,IAR LA CAT SUNT DE PROSTI MAJORITATEA AMERICANILOR MA INDOIESC CA VOR GASI SPECIALISTII PESTE NOAPTE !,IAR PANA ATUNCI PANA AMERICA VA FI INSTARE SA_SI PRODUCA SEMICONDUCTORII CE BELESTE AMERICA ??

  2. Acest putregai expirat si corupt cu o familie de drogati a distrus Amerlica ,trebuie sa fie realist China nu este Irak sau Afghanistan

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger