AcasăNewsMicrocipurile, mărul discordiei dintre China și SUA. De ce semiconductorii din Taiwan...

Microcipurile, mărul discordiei dintre China și SUA. De ce semiconductorii din Taiwan sunt atât de importanți

cipuriMicrocipurile, mărul discordiei dintre China și SUA. De ce semiconductorii din Taiwan sunt atât de importanți

Taiwanul produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, de aceea SUA si China țin să aibă monopol cât mai mult pe aceste produse.

Națiunea insulară face afaceri cu cea mai valoroasă firmă a sa, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută și sub numele de TSMC.

În Taiwan există cea mai avansată fabrică de cipuri din lume

TSMC reprezintă cel mai mare producător de cipuri din lume, fiind un furnizor de neînlocuit pentru Statele Unite, dar și alte țări occidentale. Însă Taiwan se mai poate mândri și cu o altă performanță, iar asta pentru că deține monopol și în sectorul microcipurilor de sub 10 nanometri, considerate cruciale atât pentru SUA, cât și pentru şi China.

Ipotetic vorbind, dacă brusc China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi afectată în mod direct și irevocabil.

TSMC este situat în Parcul științific Hsinchu din nord-vestul Taiwanului, supranumit „Silicon Valley din Taiwan”. Chiar și cea mai mică întrerupere a producției companiei ar duce, de exemplu, la oprirea liniilor de asamblare din industria auto globală.

TSMC, furnizor vital de procesoare

Înființat în 1985, Parcul Științific Hsinchu este împărțit în șase parcuri satelit – Hsinchu, Zhunan, Tonglu, Longtan, Yilan și Parcul Biomedical din Hsinchu – care angajează un total de aproximativ 150.000 de oameni. Sectorul său principal este industria de circuite integrate, care reprezintă 70% din valoarea totală a producției parcului.

Cei 20 de producători de cipuri de la Hsinchu – în primul rând TSMC și UMC – sunt cei mai mari producători de semiconductori din lume. TSMC, de exemplu, este furnizorul exclusiv al procesoarelor Apple de siliciu pentru iPhone și PC-uri Mac, precum și partenerul de producție al altor companii americane precum AMD, Broadcom și Qualcomm.

De reținut că SUA folosesc cipuri fabricate de TSMC în echipamente militare, cum ar fi la avioanele de luptă F-35 și la rachete Javelin, precum și în supercalculatoarele din laboratoarele naționale din SUA.

author avatar
Andrei Ștefan
2.192 afisari

10 COMENTARII

  1. alta prosteala , daca sint asa importanti , de ce nu-i fac americanii sau chinejii , au trimis oameni pe luna de acum 50 de ani si nu pot face niste fleacuri .

  2. FARA EI SE RISCA COLAPSUL IN DOMENIU ELECTRO TEHNIC SI ELECTRONIC SI TOATA APARATURA CE INTREBUINTEAZA CIPURILE .

  3. Anul acesta China a inceput sa produca microchip-uri de 7nm. Functioneaza perfect. Taiwan si USA nu pot produce microchip-uri mai mici de 10 – 12nm. Nu mai mintiti!!!

  4. Pt Taiwan.
    Daca aveți probleme cu cipsurile
    apelati sa le treceti prompt rapid si confortabil prin Constanta.
    Apelez la toti cei in conflict.
    Taivanezi si chinezi
    Evrei si palestinieni
    Ucraineni si rusi
    Sarbi si albani kosovari
    Azeri si armeni
    Sunati in port la Constanta va ajutam noi cu marfa pe cat de repede posibil.

  5. Acesta e adevarul,ce-i mana in lupta pe chinezi.Imperialismul de tip comunist,legea lasata urmasilor cu lmba de moarte de catre Lenin si Stalin si poporul rus,libertate ne-a adus.Dela davai ceas davai palton,la davai tehnologia Taiwneza de semiconductori. Un fel de talharie la drumul mare,sau in lift,ca liftul este in blocul nostru.Deci avem dreptul cu toata forta,pe ei baaaaa.

  6. SUA au replicat deja toată aparatura de producție a microprocesoarelor, tocmai de teama de a nu cădea în mâna chinezilor sau, și mai probabil, de a fi nevoită să le distrugă pentru a nu ajunge în mâna chinezilor. S-a anunțat oficial, în urmă cu câteva luni! Oricum, tehnologia de producție folosită de taiwanezi este tot americană. În privința calității acestor produse, Taiwan și SUA dețin întâietatea, cu procesoarele cele mai noi, cele de 3nm și 4nm, dar au și cele mai bune procesoare de 5 nm. China are și ea procesoare de 5 nm, Kirin, dar sunt calitativ sub cele americane. Chestia este că pentru armament nu trebuie procesoare prea performante. Primele procesoare ale unor rachete de croazieră, Tomahawk, erau cele produse în anii 1980, în epoca de piatră a chipurilor! Un simplu procesor de telefon mobil este suficient pentru o rachetă din zilele noastre.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger