Cauta

Rusia și China atacă Occidentul în fața acuzațiilor de oportunism vaccinal. Și abia a rostit Putin: „Cine zice ăla e”

Rusia și China atacă Occidentul în fața acuzațiilor de oportunism vaccinal. Și abia a rostit Putin: „Cine zice ăla e”/ Foto: Facebook

Șefii diplomației ruse și chineze, Serghei Lavrov și Wang Yi, au criticat, marți, politica Occidentului în ceea ce privesc vaccinurile împotriva Covid-19, apărându-se de orice acuzație de „oportunism” și asigurând că nu caută decât „să salveze vieți”. 

Aceste remarci intervin în plină perioadă de tensiuni în jurul omologării vaccinului rusesc Sputnik V în UE, Rusia acuzând Bruxellesul că a încetinit în mod deliberat acest proces.

De partea sa, Bruxelles acuză Moscova și Beijingul de „instrumentalizarea vaccinurilor în scopuri propagandistice”.

Occidentalii „încearcă să prezinte Rusia și China ca un fel de oportuniști în domeniul așa-numitei diplomații vaccinale. Acest lucru nu este deloc adevărat”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se află într-o vizită oficială în China.

Moscova și Beijingul, campionii umanismului, salvatorii planetei

Politica privind vaccinurile trebuie „ghidată de considerende ale umanismului, de interesul de a salva vieți și nu de considerații geopolitice sau abordări comerciale pentru a învinge concurența”, a adăugat Lavrov.

„În loc să spună că China intenționează să desfășoare un fel de diplomație vaccinală, ar fi mai bine să spună că China practică în prezent acțiuni umanitare”, a adăugat omologul său chinez Wang Yi.

„Intenția noastră de la început a fost de a permite unui număr cât mai mare de persoane să se vaccineze cât mai rapid posibil”, a șeful diplomației de la Beijing.

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat deja declarațiile „ciudate” ale comisarului european Thierry Breton, care a spus că Europa „nu are nevoie” de vaccinul rusesc împotriva Covid-19.

Sputnik V, la porțile UE

La ora când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ia în considerare o cerere de omologare a vaccinului Sputnik V, un grup de experți ai agenției este așteptat în Rusia, la 10 aprilie, să studieze studiile clinice pentru Sputnik V, potrivit ministrului rus al Sănătății, Mihail Murașko, scrie AFP.

Mai multe state membre ale UE, în special Ungaria, au apelat deja la vaccinurile rusești și chinezești care încă nu au fost aprobate de autoritatea de reglementare europeană, pentru a face față unei campanii de vaccinare lente.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version