AcasăȘTIRI EXTERNEPutin își trimite ministrul de Externe în China. Moscova și Beijing își...

Putin își trimite ministrul de Externe în China. Moscova și Beijing își calibrează strategiile împotriva SUA

Putin își trimite ministrul de Externe în China. Moscova și Beijing își calibrează strategiile împotriva SUA/ Foto: Russian Foreign Ministry/Facebook

La invitația consilierului de stat și ministru chinez de Externe, Wang Yi, șeful diplomației Rusiei, Serghei Lavrov, începe, marți, o vizită oficială în China, într-un moment în care relațiile ambelor țări cu noua administrație a SUA sunt la cel mai jos nivel.

într-un moment de deteriorare notabilă a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite și în care cele două ar trebui să corespundă strategiilor.

Întâlnirea dintre Wang Yi și Serghei Lavrov va avea loc în orașul Guilin din sudul Chinei și se așteaptă ca aceștia să-și conjuge, pe fondul creșterii tensiunilor reciproce cu Statele Unite.

Recent, președintele SUA, Joe Biden, nu s-a ferit să-l considere pe Vladimir Putin drept un „criminal”. Pe de altă parte, tot recenta întâlnire între echipa Biden și reprezentanții Chinei, în frunte cu Wang Yi, în Alaksa, s-a soldat cu tensiuni, amenințări și acuzații reciproce, cu discursuri care uneori s-au aflat la marginea limbajului diplomatic.

„China și Rusia sunt parteneri strategici de coordonare globală și menținerea unor schimburi strânse între miniștrii de externe ai celor două țări este importantă în promovarea dezvoltării relațiilor bilaterale (…) Este necesar ca ambele părți să consolideze în continuare comunicarea pentru a pune bazele dezvoltării relațiilor bilaterale în acest an”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă, citat de agenția Xihnua.

„În ultimele zile, Statele Unite au făcut o serie de comentarii și acțiuni negative legate de China. Faptul că acest lucru se întâmplă (…) este îngrijorător”, a spus Lijian.

Rasismul, „boala cronică a Statelor Unite”

„China speră să desfășoare comunicări și schimburi extinse cu partea americană, pentru a promova dezvoltarea sănătoasă și constantă a relațiilor chino-americane prin acest dialog. Cu toate acestea, nu ne așteptăm ca toate problemele dintre cele două părți să fie rezolvate printr-un singur dialog. Statele Unite trebuie să recunoască hotărârea Chinei de a-și proteja ferm suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Zhao Lijian a denunțat și „rasismul american împotriva oamenilor de origine asiatică, inclusiv împotriva cetățenilor americani de origine chineză”.

„Acest comportament rasist revoltător ne înfurie și ne întristează. De fapt, „boala cronică a rasismului” din Statele Unite a persistat pentru o lungă perioadă de timp”.

Virajul Chinei către Moscova

Pe agenda vizitei lui Serghei Lavrov sunt consolidarea relațiilor bilaterale sino-ruse și tratarea problemelor internaționale și regionale de interes comun.

Este de așteptat ca discuțiile să se încheie cu un acord care să semnaleze interesul Moscovei și Beijingului pentru aprofundarea cooperării, coordonarea afacerilor de securitate și consolidarea pozițiilor comune în organizațiile internaționale cu privire la problemele drepturilor omului în Iran și Myanmar.

Beijingul dorește să se asigure că încercarea președintelui Joe Biden de a consolida legăturile cu Quad-ul, o alianță informală născută în anii 2000 pentru a contrabalansa creșterea puterii Chinei, și schimbarea priorităților NATO este însoțită de o relație sino-rusă mai puternică.

În mod similar, virajul Chinei către Moscova indică faptul că cele două puteri vor continua să respingă criticile internaționale cu privire la tactica lor autoritară și abuzurile asupra drepturilor omului. Ca atare, este probabil că vom vedea mai mult sprijin din partea Moscovei pentru represiunea Chinei în Hong Kong și sprijinul chinezilor la Moscova împotriva acuzațiilor ce i se aduc în cazul otrăvirii liderului opoziției Alexei Navalnîi.

 

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
262 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nato sa fie pregatit.
    Se prevede o axa a raului Rusia-China – Turcia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger