AcasăCORONAVIRUSCum s-a schimbat lumea de la Covid-19

Cum s-a schimbat lumea de la Covid-19

În urmă cu un an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Covid-19 o pandemie. Coronavirusul microscopic a schimbat, într-un fel sau altul, viața tuturor celor 7,8 miliarde de oameni de pe Pământ.

Al Jazeera prezintă cele mai recente cifre și rapoarte pentru a vă ajuta să înțelegeți consecințele globale ale pandemiei.

Decese

Cel puțin 2,7 milioane de oameni din întreaga lume au murit  din cauza Covid-19. În timp ce principalele cauze globale de deces pentru 2020 nu au fost încă publicate, comparativ cu 2019, coronavirusul se clasează printre primii cinci cei mai mari ucigași, între boli de inimă și pulmonare, accident vascular cerebral, cancer și Alzheimer. În Statele Unite, cea mai îndoliată țară, datele de la Disease Control and Prevention arată că virusul a ucis mai mulți americani într-un an(540.000) decât a provocat gripa în ultimii 10 ani(368.000). De asemenea, ONU a avertizat că pandemia va provoca o creștere pe termen lung a numărului și severității problemelor de sănătate mintală.

Blocări la nivel mondial

Se estimează că mai mult de două treimi din populația lumii a experimentat măsuri de blocare, care durează de la săptămâni la luni. Conform datelor compilate de Oxford Covid-19 Government Response Tracker, peste 100 de țări și teritorii au reintrodus în 2021 comenzi de ședere la domiciliu.

Pierderi în economie, sărăcie, șomaj

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia globală a scăzut cu 4,3% în 2020, cu pierderi de trilioane de dolari. Țările care se confruntă deja cu dificultăți economice s-au scufundat și mai mult în datorii. Fiecare economie majoră, cu excepția Chinei, s-a micșorat în cursul anului 2020. Un raport al Oxfam International estimează că ar putea dura mai mult de un deceniu pentru ca cei mai săraci oameni din lume să se recupereze după consecințele economice ale pandemiei Covid-19. Coronavirusul a împins între 119 și 124 de milioane de oameni în sărăcie extremă. Acest lucru duce la numărul total de oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,90 USD pe zi la 730 milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din populația lumii. În 2020, 114 milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă. În sens pozitiv, Banca Mondială se așteaptă ca economia globală să se extindă cu 4% în 2021, cu lansări de vaccinuri și investiții care să conducă la recuperare.

Bogații s-au îmbogățit

Pentru a pune această inegalitate de venit în perspectivă, un  raport al băncii elvețiene UBS a  constatat că cei mai bogați oameni din lume și-au văzut averile crescând cu 3,9 trilioane de dolari între martie și decembrie 2020. Cei mai bogați 10 miliardari și-au mărit averea cu 540 miliarde de dolari în acest timp. Mulți dintre cei mai bogați oameni din lume, inclusiv Elon Musk (SUA), Zhong Shanshan (China) și Mukesh Ambani (India), și-au dublat avuția de la declararea pandemiei.

Închiderea școlilor

Închiderile școlilor și universităților au afectat puternic educația a peste 1,7 miliarde de tineri din 188 de țări din întreaga lume. Aproape 500 de milioane de copii au fost excluși de la învățământul online din cauza lipsei de tehnologie și investițiilor guvernamentale. Consecințele închiderii școlilor, care, la momentul cel mai ridicat al măsurilor de izolare socială provocate de pandemie, au afectat 90% dintre elevii din întreaga lume și au lăsat peste o treime dintre școlari fără acces la educație la distanță, au fost devastatoare.Estimările arată că numărul copiilor care nu participă la educație va ajunge la 24 de milioane, un nivel neîntâlnit de ani de zile, potrivit UNICEF.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger