AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul skandenberg între echipa lui Joe Biden și reprezentanții Chinei. Acuzații, replici...

Primul skandenberg între echipa lui Joe Biden și reprezentanții Chinei. Acuzații, replici tăioase și amenințări

Primul skandenberg între echipa lui Joe Biden și reprezentanții Chinei. Acuzații, replici tăioase și amenințări/ Foto: Facebook

O delegație americană condusă de secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții Chinei, în Alaska. Cele două părți, care promiseseră că vor da cărțile (aproape) pe față, au schimbat cuvinte dure în acest prim meci Washington-Beijing de la începutul mandatului lui Joe Biden.

SUAși China au etalat dezacorduri ireconciliabile în timpul primei întâlniri biletarale sub mandatul administrației Biden, punând în scenă o confruntare între cele două puteri mondiale.

„Vom discuta preocupările noastre profunde cu privire la acțiunile Chinei în provincia Xinjiang”, unde Washingtonul acuză Beijingul de „genocid” împotriva musulmanilor uiguri, „în Hong Kong, Taiwan, despre atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite și constrângerea economică împotriva aliaților noștri”, a anunțat șeful diplomației americane în fața celui mai înalt responsabil pentru diplomaţie al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, şi a ministrului chinez de Externe Wang Yi.

„Fiecare dintre aceste acte amenință ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea globală”, a adăugat Blinken. „De aceea, nu este vorba doar de probleme interne”.

„Nu așa vă întâmpinați oaspeții”

Răspunsul chinez a fost la fel de dur. „China se opune ferm amestecului SUA în afacerile ei interne ale Chinei”, „și vom lua măsuri ferme ca răspuns”, a avertizat oficialul de rang înalt al Partidului Comunist din China pentru diplomație, Yang Jiechi.

Alături, ministrul chinez de externe Wang Yi a denunțat ultimele sancțiuni ale SUA, anunțate în ajunul acestei întâlniri, împotriva resiunilor făcute de Beijing împotriva Hong Kong-ului. „Nu așa vă întâmpinați oaspeții”, a protestat el.

Orașul Anchorage, capitala Alaskăi, cu temperaturile sale polare, a fost ales ca un teren mai neutru decât Washingtonul sau Beijingul pentru această întâlnire cu trei sesiuni lungi, desfășurate până vineri dimineață. Dar așteptările au fost limitate, iar tonul stabilit de discursurile de deschidere a confirmat profunzimea rupturii dintre cele două țări rivale.

Ultima întâlnire sino-americană datează din iunie și nu a risipit climatul unui nou Război Rece care a domnit la sfârșitul președinției lui Donald Trump. Iar noul președinte american Joe Biden a preluat fermitatea predecesorului său vizavi de China.

Însă echipa Biden, care a criticat administrația Trump pentru izolarea sa pe scena mondială și pentru o diplomație pe cât de vehementă pe atât de confuză, susține că vrea să fie mai metodică pentru a „coopera” în fața provocărilor comune  puse de încălzirirea globală, pandemia Covid-19 și neproliferarea nucleară.

Și mai ales pentru a câștiga competiția strategică cu China, ridicată la rangul de „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru Statele Unite.

Consilierul de la Casa Albă pentru securitate națională, Jake Sullivan, a asigurat astfel că Statele Unite nu doresc un „conflict” cu China, ci sunt „deschise unei concurențe dure”.

„Mentalitate de Război Rece”

Yang Jiechi a cerut părții americane să „abandoneze mentalitatea Războiului Rece”, susținând de asemenea că Beijingul nu dorește „nici confruntare, nici conflict” cu Statele Unite. Dar vizibil atins de acuzațiile americane, el le-a reproșat Statelor Unite că, de foarte mult timp, vor să „impună propria lor democrație restului lumii”.

„Ceea ce aud este foarte diferit de ceea ce descrieți”, a reluat Antony Blinken, ieșind din protocolul extrem de riguros al întâlnirii, pentru a avea ultimul cuvânt. „Aud satisfacții profunde cu privire la întoarcerea Statelor Unite către aliații și partenerii noștri, dar aud și îngrijorări profunde cu privire la anumite acțiuni ale guvernului dumneavoastră”, a spus secretarul american de Stat, citat de France 24.

Și, în timp ce jurnaliștii au fost invitați să părăsească sala, liderii chinezi le-au cerut să mai rămână pentru a deplânge în fața lor „tonul condescendent” al americanilor.

Un înalt oficial american a estimat că chinezii au arătat „demagogie” și „au privilegiat punerea în scenă a dezbaterilor de fond”. Dar, în spatele ușilor închise, delegațiile au avut discuții „substanțiale, serioase și directe”, a asigurat partea americană ulterior.

Așa cum se anunțase, întâlnirea celor două delegații nu s-a soldat cu declarații oficiale de presă.

Observatorii apreciază că pe ordinea de zi nu figurează o resetare arelațiilor bilaterale, pentru a ieși din cea mai gravă criză dintre China comunistă și Statele Unite de la recunoașterea reciprocă, în anii 1970.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger