AcasăȘTIRI EXTERNEPutin își suflecă mâneca și se vaccinează. Mister în jurul produsului

Putin își suflecă mâneca și se vaccinează. Mister în jurul produsului

Putin își suflecă mâneca și se vaccinează. Mister în jurul produsului/Foto: Facebook

După ce a promis că se va vaccina marți, liderul de la Kremlin a denunțat „declarațiile ciudate” ale comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, care a afirmat că UE nu are nevoie de vaccinul rusesc Sputnik V.

Tensiunile în jurul aprobării vaccinului rusesc Sputnik V în Uniunea Europeană sunt în creștere. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns criticilor unui înalt oficial european care a spus că Europa nu are nevoie de un vaccin rusesc anti-Covid-19.

În cadrul unei întâlniri cu responsabili ruși pe tema vaccinării, liderul de la Kremlin a reacționat după declarațiile comisarului european Thierry Breton, făcute cu o zi înainte.  „Nu forțăm pe nimeni să facă nimic (…), dar ne întrebăm despre interesele pe care le apără acești oameni, cele ale companiilor farmaceutice sau ale cetățenilor europeni?”, a spus Putin.

Pe de altă parte, președintele rus, în vârstă de 68 de ani, a afirmat că „intenționează” să se vaccineze, marți, un anunț mult așteptat după ce Putin a făcut această promisiune în luna decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, el nu a specificat dacă va fi injectat cu vaccinul Sputnik-V, primul dezvoltat de Rusia, care a anunțat între timp că a realizat alte două vaccinuri.

Declarațiile președintelui rus sunt un răspuns pentru comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a susținut că Europa „nu are nevoie” de vaccinul rusesc.

„Sputnik V este un vaccin complementar, avem 350 de milioane de doze”, a declarat Breton, asigurând că „rușii au dificultăți în a-l fabrica și (că) va fi, fără îndoială, necesar să îi ajutăm”. „Dacă trebuie să le oferim una sau două fabrici pentru a-l o fabrica, de ce nu”,a adăugat el.

Luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a subliniat că nici o negociere nu este în curs pentru achiziționarea de vaccin Sputnik-V, dar că „ușa nu este închisă definitiv”.

Putin denunță poziția „conflictuală” a UE vizavi de Rusia

De-o manieră mai generală, Vladimir Putin, a denunțat, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, luni, poziția „conflictuală” a UE cu privire la Rusia. Aceasta înainte de summit-ul de joi și vineri al celor 27, care ar trebui să conducă la noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Occidentalii privesc cu neîncredere diplomația vaccinală a Rusiei, deși vaccinul Sputnik-V pare să-i convingă pe experții independenți. În februarie, prestigioasa revista științifică The Lancet îi confirmase astfel eficacitatea.

În momentul în care o cerere de aprobare pentru Sputnik V este examinată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), un grup de experți din această agenție este așteptat în Rusia, la10 aprilie, pentru a studia studiile clinice efectuate pentru Sputnik-V, potrivit ministrului rus al Sănătății Mihail Murașko.

La începutul acestei luni, președintele Consiliului de conducere al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, „a sfătuit” statele membre UE să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul Sputnik-V, invocând date insuficiente în acest stadiu, în timp ce mai multe țări europene (Ungaria, Slovacia, Republica Cehă) l-au comandat deja.

Pe lângă Bruxelles, Kremlinul a acuzat și Statele Unite la jumătatea lunii și cu jumătate de gură, că a dus o campanie pentru a îndemna țările terțe să nu folosească vaccinul Sputnik-V, în special în Brazilia.

Un vaccin autorizat în 55 de țări

Campania de vaccinare din UE a suferit numeroase probleme, în special din cauza întârzierilor în livrări. În Rusia, este, de asemenea, lentă, confruntată cu scepticismul populației și cu o producție locală încă redusă.

Vladimir Putin a declarat luni că 4,3 milioane de ruși au primit cele două doze de vaccin până în prezent, o cifră modestă dacă este raportată la o populație de 146 de milioane de locuitori.  Rusia încearcă să-și sporească acordurile de producție pentru a furniza în străinătate, scrie France 24.

În ultimele zile, de exemplu, a semnat trei acorduri pentru producerea a 652 milioane de doze în India. Potrivit Fondului suveran rus (RDIF), care a finanțat parțial dezvoltarea Sputnik-V, vaccinul este acum autorizat în 55 de țări, acoperind 1,4 miliarde de persoane.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
251 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca se baga-n India le-a luat caimacul la mari ” prucatori ” pentru care s-a nascut carcaletele asta. Sa nu uit, borcea azi sa nu te prezinți la casierie ca nu prea ai ascuțit ” lupta de clasa „!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger