Cauta

Regrete după Brexit. Din ce în ce mai mulți britanici vor un nou referendum

Regrete după Brexit. Din ce în ce mai mulți britanici vor un nou referendum / Foto: printscreen

Din ce în ce mai mulți britanici încurajează un nou referendum privind Brexit, potrivit unui nou sondaj.

Majoritatea respondenților consideră că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană le-a afectat economniile și a redus capacitatea Regatului Unit de a-și controla propriile frontiere.

Regrete după doi ani?

La 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit definitiv Uniunea Europeană, după mai multe luni de negocieri interminabile.

Această divizare a urmat referendumului britanic pentru Brexit din 23 iunie 2016, în care 51,89% dintre britanici și-au exprimat dorința de a părăsi blocul comunitar.

Potrivit unui sondaj publicat la 1 ianuarie de The Independent, două treimi dintre britanicii chestionați susțin o revenire la urne pentru un nou vot. În detaliu, 65% doresc un nou vot, față de 55% în urmă cu doar un an.

22% dintre ei doresc o revenire la urne în cinci ani, 24% între șase și zece ani și doar 4% peste 20 de ani. În schimb, doar 24% dintre respondenți (față de 34% în urmă cu un an) consideră că nu ar trebui să aibă loc un nou referendum, informează BFMTV.

Într-o țară măcinată de crize politice – ultimul premier Liz Truss a rămas la putere doar 40 de zile înainte de a părăsi funcția – dar și afectată de o criză economică latentă, britanicii intervievați consideră că toți indicatorii țării s-au deteriorat de la ieșirea din UE.

56% consideră că ieșirea din UE a înrăutățit economia (față de 44%) și 50% consideră că Brexit a redus capacitatea țării de a-și controla propriile frontiere (față de 43%). În ceea ce privește imaginea, aceștia consideră că Brexitul a înrăutățit influența Marii Britanii la nivel mondial (50% față de 39%).

În cazul unui nou referendum, este posibil ca rezultatul să fie inversat față de cel din 2016. Potrivit aceluiași sondaj, 54% dintre respondenți cred acum că Brexit a fost o alegere greșită pentru țară, față de 46% anterior.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version