AcasăȘTIRI EXTERNESărbători în pericol în Marea Britanie. După asistentele medicale, și ambulanțierii intră...

Sărbători în pericol în Marea Britanie. După asistentele medicale, și ambulanțierii intră în grevă / Guvernul refuză negocierile – VIDEO

Sărbători în pericol în Marea Britanie. După asistentele medicale, și ambulanțierii intră în grevă / Guvernul refuză negocierile - VIDEO / Foto: printscreen

După greva asistentelor medicale, ambulanțierii din Marea Britanie vor intra, miercuri, la rândul lor în grevă, alăturându-se astfel unei mișcări sociale care afectează mai multe sectoare, dar față de care guvernul rămâne inflexibil.

Ministrul Sănătății, Steve Barclay, s-a întâlnit, marți, cu sindicatele, dar nu a făcut nici un progres în vederea găsirii unei soluții. Asistentele, aflate în grevă pentru prima dată în istoria de 100 de ani a sindicatului lor, au devenit un simbol al crizei costului vieții în Marea Britanie.

„Este clar că am intrat pe un teritoriu periculos”

Într-o țară care se luptă cu o inflație de peste 10%, multe sectoare – lucrătorii feroviari, lucrătorii din domeniul logisticii, șoferii de ambulanță, poliția de frontieră și lucrătorii din aeroporturi – au decis să intre în grevă la sfârșitul anului și, pentru mulți, la începutul lunii ianuarie.

Miercuri, este rândul a mii de ambulanțieri să se alăture mișcării de revendicare a creșterilor salariale. O grevă care este foarte îngrijorătoare pentru repercusiunile pe care le-ar putea avea în spitale. Aproximativ 750 de militari au fost mobilizați pentru a înlocui șoferii de ambulanță aflați în grevă.

„Mulți manageri NHS (sistemul național de sănătate) ne spun că nu pot garanta siguranța pacienților mâine”, a avertizat Matthew Taylor, șeful Confederației NHS, care reprezintă spitalele din Anglia. „Este clar că am intrat pe un teritoriu periculos”, a scris el într-o scrisoare adresată premierului Rishi Sunak.

Matthew Taylor l-a îndemnat pe primul ministru să pună capăt rapid disputei dintre guvern și sindicate, cerându-i acestuia să accepte să „negocieze” salariile. Dar guvernul își menține poziția, notează France 24.

„Recunosc că este dificil. Este dificil pentru toată lumea, pentru că inflația este acolo unde este”, a declarat marți după-amiază Rishi Sunak în fața liderilor comisiilor parlamentare de la Westminster.

Guvernul refuză să discute despre salarii

„Este dezamăgitor faptul că unele sindicate continuă cu greva”, a scris Steve Barclay pe Twitter, după întâlnirea de marți cu sindicatele. El a spus că cererile sindicatelor sunt „inaccesibile”. Onay Kasab, un oficial al sindicatului Unite, a calificat întâlnirea drept „total inutilă” din cauza „refuzului” ministrului de a discuta despre salarii. „Cum se așteaptă să pună lucrurile în mișcare și să rezolve disputa fără a discuta problema cheie?”

Marți, asistentele medicale s-au mobilizat din nou, după o primă ieșire în stradă joia trecută. Doresc o majorare substanțială a salariilor, după ani de austeritate într-un sistem de sănătate publică subfinanțat în mod cronic.

Marți seară, sindicatul lor a acordat guvernului două zile pentru a ajunge la un acord privind salariile. În caz contrar, după Crăciun vor avea loc noi greve. Aproximativ 10.000 de asistente medicale au ieșit marți în stradă.

„Salariile și condițiile de muncă”

„Nu este vorba doar de salariu, ci și de condițiile de muncă”, „de îngrijirea pacienților”, a declarat Emily, o asistentă medicală din Liverpool, subliniind numărul mare de asistente medicale care părăsesc această profesie.

În timp ce unii britanici critică unele dintre aceste măsuri pentru că le strică planurile de Crăciun, asistentele medicale au un sprijin public puternic. Potrivit unui sondaj YouGov publicat marți, două treimi dintre britanici susțin greva asistentelor medicale, iar 63% susțin greva ambulanțelor. 43% susțin grevele feroviare.

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger