AcasăEconomieMetoda greșită. UE ar putea agrava poluarea

Metoda greșită. UE ar putea agrava poluarea

Există un mod corect și unul greșit de a încuraja lumea să utilizeze energie mai ecologică. Din nefericire, mișcarea Uniunii Europene către o taxă pe carbon pentru importuri – în esență, un tarif pentru produsele fabricate folosind prea multă energie murdară – este cea de-a doua variantă.

Importatorii ar trebui să se înregistreze pentru a primi autorizația de a importa bunuri și ar plăti o taxă pentru fiecare tonă de dioxid de carbon produsă. Aceste taxe sunt menite să se potrivească cu cele deja aplicate în UE, care sunt în prezent de aproximativ 90 de euro pe tonă.

De asemenea, politica este menită să plaseze industria UE pe o poziție mai competitivă și să încurajeze țările străine să adopte politici energetice mai ecologice.

Tarifele propuse au(cel puțin) două efecte, potrivit Bloomberg. În primul rând, vor împinge o parte din producție din alte țări în UE. În al doilea rând, vor determina unele țări străine să se orienteze în timp către surse de energie mai ecologice, pentru a evita taxa.

Pe termen scurt, primul efect domină: tarifele vor duce la o mai mare utilizare a cărbunelui și la o aprovizionare cu energie mai murdară. Oricât de promițătoare ar părea promisiunile pe termen lung, există întotdeauna riscul ca inerția birocratică să intervină și efectele politicii pe termen scurt să primeze.

Prețurile la energie au crescut din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei, dar UE nu a trecut la o energie mai ecologică, cum ar fi nucleară sau eoliană. S-a orientat către o energie mai murdară, în parte pentru că grupurile de interese interne s-au opus ajustărilor mai benefice. Iar marii poluatori ai planetei, cum ar fi China și India, nu o să-și îmbunătățească politicile energetice ca urmare a a tarifelor UE. În general, încercările occidentale de a modela aceste națiuni au eșuat mai mult decât au reușit.

De asemenea, trebuie să ne întrebăm dacă promisiunea unor tarife mai mici în schimbul unei energii mai ecologice este credibilă. Orice reclasificare a importurilor ca fiind în mod fundamental „mai ecologice” ar necesita o investigație transfrontalieră și o verificare pe mai multe niveluri de birocrație. Astfel de schimbări nu vor fi ușor de realizat, mai ales într-o epocă din ce în ce mai îndrăgostită de restricțiile comerciale.

De fapt, Uniunea Europeană este prinsă în propria capcană după ce a renunțat la extinderea energiei nucleare nepoluante – și acum trebuie să redeschidă minele de cărbuni în lipsă de gaz rusesc. Iar o taxă pe carbon n-o va scoate la liman.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
458 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...
proger