AcasăȘTIRI EXTERNE„Recesiune sigură” pentru Germania. Putin poate deraia locomotiva UE

„Recesiune sigură” pentru Germania. Putin poate deraia locomotiva UE

„Recesiune sigură” pentru Germania. Putin poate deraia locomotiva UE / Foto: Facebook

Germania se va confrunta cu o recesiune sigură în cazul în care livrările de gaz rusesc, care se află deja în criză, se vor opri, a avertizat marți un organism industrial, în timp ce Suedia s-a alăturat listei tot mai mari de națiuni europene care au elaborat planuri de urgență pentru a face față unei crize tot mai grave a aprovizionării cu energie.

Țările UE, de la Marea Baltică, în nord, până la coasta Adriaticii, în sud, au conturat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia a „subțiat” Nord Stream 1

UE se baza pe Rusia pentru până la 40% din necesarul său de gaze înainte de războiul din Ucraina – ajungând la 55% în cazul Germaniei – lăsând un gol uriaș de umplut pe o piață globală a gazelor deja tensionată. Ca urmare, unele state au revenit temporar asupra planurilor de închidere a centralelor electrice pe cărbune.

Prețurile globale ale gazelor au crescut vertiginos, ceea ce a dus la o inflație și mai mare și a creat o durere de cap și mai mare pentru factorii de decizie politică care încearcă să scoată Europa din prăpastie economică.

Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se preconiza înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaz rusesc ar face inevitabilă recesiunea, scrie U.S. News.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la un ritm redus, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Germania, la fel ca Danemarca, Austria, Olanda, Italia și altele, a activat prima etapă de avertizare timpurie din planul său în trei etape pentru a face față unei crize de aprovizionare cu gaze.

Autoritatea germană de reglementare în domeniul gazelor, Bundesnetzagentur, a declarat marți că încă nu a sosit momentul pentru a declara o situație de urgență totală, sau a treia etapă, care ar însemna ca țara să raționalizeze gazele pentru industrie pentru a proteja serviciile vitale și gospodăriile.

Cursa pentru refacerea stocurilor

Europa s-a grăbit să umple din nou instalațiile de depozitare a gazelor, care sunt acum pline în proporție de 55%, pentru a atinge un obiectiv la nivelul UE de 80% până în octombrie și de 90% până în noiembrie, un nivel care ar ajuta blocul comunitar să treacă iarna în cazul în care aprovizionarea ar continua să scadă sau ar fi oprită.

Însă reducerea fluxurilor gazoductului Nord Stream 1 și întreruperile unui important producător american de gaze naturale lichefiate care asigura livrări către Europa au făcut ca aceste obiective să fie mai greu de atins.

Prețul de referință al gazelor pentru Europa se tranzacționa marți în jurul valorii de 126 de euro (133 de dolari) pe megawatt oră (MWh), sub vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300% mai mare decât în urmă cu un an.

Prețul european foarte ridicat a atras mai multe încărcături de GNL, dar națiunile europene nu dispun de infrastructura necesară pentru a-și satisface toate nevoile din GNL, în timp ce piața globală de GNL este deja tensionată.

De asemenea, Europa caută să obțină mai multe livrări prin conducte de la proprii producători, cum ar fi Norvegia, și de la alte state, cum ar fi Azerbaidjan. Suedia, în ciuda faptului că este un mic utilizator de gaz, s-a alăturat totuși marți altora, declanșând prima etapă a planului său de criză energetică.

Agenția de stat pentru energie a declarat că aprovizionarea a rămas robustă, dar „piața gazelor este tensionată și că ar putea apărea o situație de deteriorare a aprovizionării cu gaze”.

Suedia, unde gazul a reprezentat doar 3% din consumul de energie în 2020, depinde de aprovizionarea cu gaze prin conducte din Danemarca, unde instalațiile de stocare sunt acum 75% pline. Danemarca a activat luni prima etapă a planului său de urgență.

author avatar
Tudor Borcea
368 afisari

2 COMENTARII

  1. Acesti mincatori de cirnati ,pedofili si ipotenti vor dormi in frig si vor merge cu bicicleta,sint prosti au pus botul la propaganda amerlicana si isi merita soarta

  2. Acesti germani mincatori de cirnati ,pedofili si ipotenti vor dormi in frig si vor merge cu bicicleta,sint prosti au pus botul la propaganda amerlicana si isi merita soarta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger