AcasăȘTIRI EXTERNEItalia și Franța iau cel mai mare câmp de gaze naturale din...

Italia și Franța iau cel mai mare câmp de gaze naturale din lume / Parteneriat strategic în Qatar

Italia și Franța iau cel mai mare câmp de gaze naturale din lume / Parteneriat strategic în Qatar

Gigantul italian Eni se alătură TotalEnergies pentru cel mai mare câmp de gaze naturale din lume. Este un anunț de proporții în momentul în care Rusia întrerupe livrările de gaze rusești către țările europene.

Este o strângere de mână de 28 de miliarde de dolari pentru gigantul energetic italian Eni. Qatar a anunțat duminică că a ales compania ca al doilea partener străin, după compania franceză TotalEnergies, pentru a dezvolta cel mai mare câmp de gaze naturale din lume.

Un proiect unic în lume

„Sunt încântat astăzi (…) să anunț că Eni a fost ales ca partener în acest proiect strategic unic în lume”, a declarat ministrul Energiei din Qatar și director general al Qatar Energy (QE), Saad Sherida Al-Kaabi, într-o conferință de presă la Doha.

În cadrul unei societăți mixte cu gigantul qatarez din domeniul hidrocarburilor, Eni preia o participație de puțin peste 3% în proiectul North Field East (NFE), în valoare de peste 28 de miliarde de dolari, care vizează creșterea producției de gaze naturale lichefiate (GNL) a țării din Golf cu 60% până în 2027.

Partea TotalEnergies, al cărei acord până în 2054 cu QE a fost anunțat pe 12 iunie, va fi cea mai mare, de 6,25%, potrivit directorului general Patrick Pouyanné. Cel mai mare contract încheiat de compania franceză cu Qatar contribuie la compensarea retragerii sale din Rusia în urma războiului din Ucraina, scrie 20 Minutes.

O a treia semnătură urmează să fie anunțată luni, în cadrul unei conferințe de presă, în urma unor discuții începute în 2019. Se preconizează că participația companiilor străine va fi de aproximativ 25%.

Proiectul North Field East (NFE), în cadrul căruia producția ar trebui să înceapă în 2026, presupune extinderea câmpului offshore North Field, cel mai mare câmp de gaze naturale din lume, pe care Qatar îl împarte cu Iranul.

10% din rezervele mondiale

Zăcământul North Field reprezintă aproximativ 10% din rezervele de gaze naturale cunoscute la nivel mondial, potrivit QE. Acesta se extinde sub mare până pe teritoriul iranian, unde eforturile Republicii Islamice de a-și exploata partea de câmp sunt împiedicate de sancțiunile internaționale.

Qatar este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, alături de SUA și Australia, și „cea mai ieftină sursă de aprovizionare în acest moment”, spune Daniel Toleman, analist la Wood Mackenzie.

author avatar
Tudor Borcea
3.578 afisari

4 COMENTARII

  1. toate instalatiile actuale sunt construite si proiectate de francezi,italieni si japonezi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger