AcasăȘTIRI EXTERNEPutin dezbină Europa. Primele țări europene care cumpără gaz rusesc în ruble

Putin dezbină Europa. Primele țări europene care cumpără gaz rusesc în ruble

vladimir putinPutin dezbină Europa. Primele țări europene care cumpără gaz rusesc în ruble

Două țări europeane au răspuns la ultimatumul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble. Slovacia și Letonia și-au anunțat disponibilitatea de a cumpăra gaz din Rusia în ruble.

Slovacia și Letonia, care sunt într-o mare măsură dependente de livrările de gaz rusesc, au hotărât să răspundă pozitiv cererii Moscovei de a face plăţile în ruble. „Slovacia va plăti pentru gazul rusesc în ruble”, a declarat ministrul Economiei Richard Sulik, potrivit unui anunț pe twitter al agenției Nexta.

Ruble pentru gazul de la Gazprom

„Industria slovacă a gazelor ar trebui să cumpere ruble pentru euro cât mai curând posibil și apoi să le folosească pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, a spus la rândul său prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, vinerea trecută.

Premierul a atras însă atenția: „Dacă o aplicăm condițiilor slovace, compania de utilități de gaze Slovenský Plynárenský Priemysel (SPP) ar trebui să cumpere mai întâi ruble și apoi să cumpere gaz de la Gazprom din Rusia pentru ruble”, a spus el, citat de TASR. „Acest lucru ar crește însă dependența Slovaciei de Rusia, deoarece atunci nu ar fi doar dependență energetică, ci și financiară”.

Și principala companie de gaze din Letonia SA „Latvijas Gāze” a acceptat să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Conform modificărilor din legislația Federației Ruse, începând cu 1 aprilie 2022, decontările pentru livrările de gaze naturale efectuate după 1 aprilie 2022 în conformitate cu acordurile de comerț ale PJSC „Gazprom” pentru furnizarea de gaze naturale în străinătate se va face numai în ruble, potrivit globenewswire.com.

Vladimir Putin: „Plătiți în ruble sau oprim gazul”

Moscova a anunțat joi că va obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6% după ce Putin a cerut europenilor să plătească livrările în ruble.

author avatar
Andreea Vlad
1.681 afisari

3 COMENTARII

  1. Felicitări gaspadin Putin! Ticăloșii merită să se târască înaintea ta și să-ți lingă tălpile pantofilor. Rubla susținută de aur devine mai de încredere decât hârtia fără valoare numită dolar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger